Doliu și drapele în bernă timp de 40 de zile în Emiratele Arabe

Publicat: 13 mai 2022, 17:45, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Doliu și drapele în bernă timp de 40 de zile în Emiratele Arabe
Sheikh_Khalifa

Emiratele Arabe sunt în doliu. Vineri, autoritățile statului federal al peninsulei arabe au anunțat decesul președintelui lor, șeicul Khalifa ben Zayed Al-Nahyan, care și-a însoțit țara timp de două decenii în ascensiunea ei impresionantă pe scena internațională.

Guvernul a decretat „doliu oficial și drapelele în bernă” pentru 40 de zile a anunțat agenția de presă oficială WAM, anunț preluat de presa internațională.

Șeful statului defunct a avut puține prezențe în public după ce a suferit un accident vascular cerebral în 2014.

Născut în ianuarie 1948, șeicul Khalifa a ajuns la tron în 2004 după tatăl său, șeicul Zayed ben Sultan Al-Nahyan, președinte și tatăl-fondator al Emiratelor arabe unite, un stat bogat din Golf care grupează șapte emirate dintre care Dubai și capitala Abu Dhabi.

Dar după accidentul vascular cerebral din 2014, celebrul său frate vitreg, Mohammed ben Zayed, prinț moștenitor al Abu Dhabi, supranumit ”MBZ”, conduce afacerile țării și este considerat  liderul de facto al influentei monarhii a petrolului.

După înființarea în 1971 a federației, care include Abu Dhabi și Dubai, șeicul Khalifa a fost numit viceprim-ministru al noului stat. A condus apoi Consiliul Superior al Petrolului, organism cu largi puteri în domeniul energetic.