Dezvăluiri: Ministrul Apărării de la Chișinău, despre tehnica militară a Republicii Moldova

Publicat: 02 iun. 2022, 23:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Dezvăluiri: Ministrul Apărării de la Chișinău, despre tehnica militară a Republicii Moldova

Republica Moldova nu se poate apăra în cazul unui conflict militar – o recunoaște însuși ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi. Acesta a spus într-un interviu că echipamentul militar pe care îl are în dotare Republica Moldova, provine încă din perioada Uniunii Sovietice și pot fi folosite ca exponate într-un muzeu.

Nivelul de echipare reiese din nivelul de asigurare financiară. Cu regret, la acest capitol, nu stăm bine și acest domeniu necesită o abordare serioasă și schimbarea lucrurilor. Actualmente, Armata Națională este dotată cu ceea ce a moștenit de la armata Uniunii Sovietice. Când vorbim despre tehnică, trebuie să ne închipuim acele unități de tehnică care au fost produse în anii 60, 70, 80.

Dacă facem un mic calcul așa, unitățile acestea ar avea un loc foarte bun undeva la un muzeu al istoriei militare. Cel mai noi piese, care chiar au venit în dotarea armatei la finele anilor 90, deja au aproape 30 de ani”, a menționat ministrul, potrivit tv8.md.

Nu există un pericol iminent

Cu toate acestea, ministrul a recunoscut că pe parcursul anilor, Republica Moldova a beneficiat de asistență din partea partenerilor și în primul rând, de la SUA.

În primul rând, Republica Moldova nu este vizată, dar dacă va fi vizată, toate forțele și mijloacele ale sistemului național de apărare, mă refer la toate structurile, vor fi implicate pentru apărarea statului”.

Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe Liz Truss. Aceasta declarat pentru Telegraph că au au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.

Truss a declarat că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”, potrivit BBC.

Moldova se află la granița de sud-vest a Ucrainei. Nu are graniță cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forțele ruse în sudul Ucrainei.