Covid-19: Câinii dresați detectează coronavirusul la fel de bine ca testele PCR

Publicat: 05 iun. 2022, 15:30, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Covid-19: Câinii dresați detectează coronavirusul la fel de bine ca testele PCR

Un studiu realizat de cercetătorii francezi de la AP-HP (Assistance Publique – Hopitaux de Paris), publicat săptămâna aceasta în revista PLOS One, dovedește că simțul mirosului cu care sunt dotați câinii îi poate ajuta să detecteze Covid-19, transmite 20 Minutes.

Și rezultatele obținute de câini sunt comparabile cu cele obținute cu testul PCR.  În plus, testarea cu ajutorul câinilor este non-invazivă și chiar mai rapidă.

Sunt anumite substanțe chimice, numite compuși organici volatili, emanate de organism în timpul respirației, prin transpirație sau salivă. Covid-19 conține compuși organici volatili. Câinii dresați au reușit să detecteze acești compuși proprii Covid-19 chiar mai repede comparativ cu testul PCR.

Autorii studiului propun folosirea câinilor pentru detectarea coronavirusului mai ales în azile, aeroporturi, la evenimente sportive, în școli.

În concluziile studiului se precizează: ”Detectarea neinvazivă a infecției cu SARS-CoV-2 prin simțul olfactiv canin ar putea fi o alternativă la testele RT-PCR, atunci când este necesar să se obțină un rezultat foarte rapid conform acelorași indicații ca și testele antigenice, în contextul screening-ului în masă.

Acest nou studiu susține că a atins o acuratețe de aproape 100%.

În ceea ce privește testele pozitive, câinii au fost foarte preciși și rapizi. Testele negative au fost mai puțin precise, cu o precizie de doar 91%.