„Producțiile de grâu în zona Moldovei încep de la o tonă la hectar”- Asociaţia Forţa Fermierilor

Publicat: 23 iun. 2022, 08:15, de Viorela Pitulice, în Ultimă oră , ? cititori

Producţiile de grâu nu vor depăşi două tone de grâu la hectar în cel mai bun caz, în multe ferme din Moldova, din cauza secetei, ceea ce înseamnă „colaps financiar”, în condiţiile creşterii de costuri cu inputurile şi cu carburanţii, susţin reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor (AFF).

Din păcate, situația este similară și la culturile înființate în primăvară.

„Agricultura din judeţele Moldovei este în moarte clinică din cauza secetei! este un an mai prost decât 2020, sunt fermieri care recoltează sub o tonă de grâu la hectar! Lucrările la canalul Siret-Bărăgan trebuie să înceapă imediat!”, se aată în comunicat

Asociaţia atrage atenţia decidenţilor politici şi administrativi din România, dar şi opiniei publice, în general, despre situaţia dramatică în care se află multe regiuni din ţară din cauza secetei. În zona Moldovei este și mai greu, deoarece lipsesc aproape complet sistemele de irigaţii.

„În această zonă, sunt situaţii unde lucrurile stau mai prost decât în 2020, care a fost un an catastrofal din punct de vedere meteorologic pentru majoritatea regiunilor agricole ale ţării! Spre exemplificare, în multe ferme din Moldova, conform informaţiilor primite de la membrii AFF din zonă, producţiile de grâu nu vor depăşi două tone de grâu la hectar în cel mai bun caz, fiind cazuri în care vorbim şi de sub o tonă la hectar. Pentru aceşti fermieri, aceste producţii, în condiţiile creşterii de costuri cu inputurile şi cu carburanţii înseamnă colaps financiar. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât nici culturile de primăvară, în special porumbul, nu arată deloc bine, pârjolite fiind de seceta agresivă. Dezastru la grâu, dezastru la porumb, pentru mulţi agricultori din zona Moldovei aceasta înseamnă că fermele lor vor fi în moarte clinică la finalul acestui an”, susţin reprezentanţii asociaţiei.

Totodată, fermierii solicită decidenţilor de la nivelul Guvernul şi Parlamentului să adopte de urgenţă decizia politică de a relansa investiţiile în Canalul Siret-Bărăgan, singura soluţie pentru construcţia unui sistem de irigaţii viabil în regiunea Moldovei.