Florin Cîțu a demisionat de la conducerea Senatului. Primele reacții și cine-i va lua locul

Publicat: 29 iun. 2022, 09:51, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Florin Cîțu a demisionat de la conducerea Senatului. Primele reacții și cine-i va lua locul

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a demisionat miercuri de la conducerea Senatului, interimatul urmând a fi asigurat de Alina Gorghiu. Decizia a fost luată în urma ședinței de la grupul senatorilor PNL, la care a participat și președintele partidului, Nicolae Ciucă. Înainte de a intra la ședință, Cîțu susținea că nu are informații că ar urma să fie schimbat de la conducerea instituției și spunea că nu are ce să-și reproșeze.

Demisia a venit după ce grupul senatorilor PNL l-a informat că îi retrage sprijinul politic pentru această funcţie.

„Preşedintele partidului şi secretarul general mi-au cerut demisia, mi s-a spus că mi s-a retras sprtijinul partidului, este o funcţie politică, binenţeles că în aceste condiţii, nu am vrut să îi pun în situaţia penibilă să voteze unii dintre ei împotriva conducerii partidului şi am decis, am luat această decizie personal, repet, pentru a nu crea probleme Partidului Naţional Liberal. Întotdeauna m-a interesat imaginea Partidului Național Liberal, am demisionat pentru a nu-i pune pe colegi în situația să voteze împotriva. Consider că sunt măsuri care fac rău românilor”, a declarat Florin Cîțu la ieșirea din ședința senatorilor PNL.

Întrebat pe cine a supărat de a pierdut funcțiile de premier și președinte al Senatului, Cîțu a răspuns: „Pe PSD!”

Printre reproșurile aduse s-a numărat faptul că tensionează relațiile din coaliția de Guvernare, în condițiile în care a făcut constant declarații împotriva miniștrilor PSD.

Referitor la nemulțumirea social-democraților, care-i reproșau atacurile repetate la adresa lor, Cîțu se apăra, înainte de a intra la ședința senatorilor PNL: „Sunt aceleași declarații pe care le dădeam anul trecut, când candidam împotriva lui Ludovic Orban. Aceleași declarații, împotriva unor măsuri populiste, nu s-a schimbat nimic”.

Întrebat dacă va fi schimbat din funcția de președinte al Senatului, Cîțu a răspuns negativ: „Nu am aceste informații, președintele partidului nu m-a sunat, secretarul general nu m-a sunat”.

Legat de activitatea sa, susținea că este una extrem de bună: „Nu am ce să-mi reproșez, am făcut prima vizită în Statele Unite în ultimii 11 ani”.

Florin Cîțu este unul dintre puținii lierali care atacă miniștrii social – democrați, în special pe cel al Finanțelor, Adrian Câciu.

În ultima postare pe subiect, făcută marți, Cîțu reproșează mai multe lucruri.

„Câteva informații despre execuția bugetară care nu au fost prezentate:

– investiții mai mici atât ca valoare nominală, cât și ca procent din PIB,  față de aceeași perioada a anului trecut. Dacă această execuție nu se îmbunătățește, la final de an vom avea doar 4.5% din PIB de la buget,  în investiții, in loc de 6.7% din PIB,  cat avem bugetat.

– rambursări TVA mai mici decât anul trecut, deși încasările din TVA (inflație mare, deh) au crescut. Anul trecut rambursam 26% din suma încasată, iar anul acesta se rambursează doar 20%.

– stocul de concedii medicale nedecontate a ajuns la 5 miliarde de lei (perfected by PSD)

– 4 miliarde în plus față de anul trecut au mers doar pe dobânzi. În 5 luni de zile cheltuiala cu dobânzile a ajuns la 11 miliarde lei. Ce altceva puteam să facem cu acești bani?

FYI: în 2019, CE a penalizat România oficial pentru manipularea deficitului bugetar din 2018, prin reducerea rambursărilor la TVA, amânarea plății facturilor și tăierea investițiilor.

History repeating?”, se întreabă retoric Cîțu.

În acest context a apărut informația că Florin Cîțu ar putea fi schimbat astăzi de la conducerea Senatului, fiind înlocuit interimar cu Alina Gorghiu.