Noi localități atestate ca stațiuni turistice de interes național sau local. Avantajele de care vor beneficia

Publicat: 12 iul. 2022, 17:30, de Cezar Amariei, în SOCIAL , ? cititori
Noi localități atestate ca stațiuni turistice de interes național sau local. Avantajele de care vor beneficia

18 localități au fost incluse pe lista celor care vor primi atestare de stațiuni turistice de interes național sau local. Noul statut le deschide oportunități de accesare a fondurilor europene și perspective economice pe care nu le puteau avea, anterior.

Avȃnd ȋn vedere solicitările și documentaţiile depuse de autorităţile administraţiei publice locale, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a decis să propună aprobarea atestării, ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local, a următoarelor localităţi:

  1. interes național:

– Vișeul de Sus, județul Maramureș (foto mocănița din Vișeul de Sus)

  1. interes local:

– Pecica, – județul Arad;

– Marghita, – județul Bihor;

– Vadu Crișului, – județul Bihor;

– Berzasca, – județul Caraș – Severin;

– Coronini, – județul Caraș – Severin;

– Mehadia, – județul Caraș – Severin;

– Conrud, – județul Harghita;

– Zetea, – județul Harghita;

– Săpânța, – județul Maramureș;

– Moldovița, – județul Suceava;

– Panaci, – județul Suceava;

– Putna, – județul Suceava;

– Saru Dornei, – județul Suceava;

– Vama, – județul Suceava;

– Deta, – județul Timiș;

– Jimbolia, – județul Timiș;

– Mălaia, – județul Vâlcea.

În prezent există, în România, un număr de 54 de localități declarate staţiuni turistice de interes naţional la care se adaugă alte 112, de interes local.

Ultima actualizare a avut loc în urmă cu doi ani, când localitățile Tășnad (Satu Mare), Lacu Sărat (Brăila), Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede (Municipiul Oradea, județul Bihor) și Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, județul Caraș-Severin) au fost atestate de Guvern ca stațiuni de interes iar alte cinci zone au fost declarate staţiuni turistice de interes local.

Avantajele atestării

Noul statut le deschide comunitților oportunități economice la care nu ar fi avut acces. În primul rând este vorba de şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, dat fiind că pot accesa fonduri europene destinate dezvoltării turismului.

În paralel, pot beneficia și sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul.