Scară culturală la Napoli

Publicat: 17 iul. 2022, 11:30, de Nina Marcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Scară culturală la Napoli

O inițiativă deosebită și frumoasă vine din Italia, de la Napoli. O scară a culturii, de fapt, prima scară a culturii, nu numai din Napoli, dar, după știința noastră, și din Italia. Nu e de colea să urci câte o treaptă și să citești numele unei poezii, al unui roman, al unei fabule, al unui basm. Prima scară a culturii este considerată o adevărată operă de artă stradală.

Ea se găsește pe via Luca Samuele Cagnazzi, în Municipiul III, acolo unde a locuit celebrul poet napolitan Ferdinando Russo. Supraintendența Patrimoniului Cultural și-a dat avizul pentru scara culturală, apreciind  că este o foarte bună inițiativă, pentru că poate să determine lumea să se îndrepte spre lectură.

Ideea scării a venit de la consilierii Carlo Restaino și Valeria Vesta și a fost salutată de președintele parlamentar Fabio Greco. Scara culturală a fost realizată în colaborare cu directorul școlii Papa Giovanni XXIII – Associazione Centro Diurno Progetto Oasi Pina Conte, Flavia Imperatore.

Restaino, unul dintre consilieri, e de părere că, dacă și o singură persoană care urcă treptele scării citește un titlu de carte, e o bătălie câștigată. Află, poate, ceva nou, poate cumpără cartea, poate e curios s-o citească. Astfel, mai crede acesta, lumea se întoarce spre cultură, istorie, literatură.