Apă cu program în tot mai multe sate. În zori, oamenii se întrec în „vânătoarea” de fântâni pentru puțina apa acumulată în timpul nopții

Publicat: 28 iul. 2022, 08:31, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Apă cu program în tot mai multe sate. În zori, oamenii se întrec în „vânătoarea” de fântâni pentru puțina apa acumulată în timpul nopții

Operatorii serviciilor de furnizare a apei potabile impun restricții în furnizarea apei la robinet în sute de sate din toate zonele țării, din cauză că seceta a redus considerabil resursele de apă disponibile și fără adoptarea unor astfel de restricții s-ar putea ajunge la situații disperate.

Situația este agravată și de faptul că, în condițiile nivelurilor din ce în ce mai scăzute, apa extrasă din sursele de suprafață are un conținut mai mare de aluviuni și este necesar un proces mai îndelungat pentru decantare și prepararea apei potabile.

În satele gălățene, apă cu program: de la ora 0.00 la 10.00 dimineața sau „o zi da, una nu”

Societatea Apă-Canal Galați furnizează apa potabilă cu program în peste douăzeci de sate, componente a nouă comune, dar și în orașul Berești. În unele localități apa este furnizată între 5 și 8 ore pe zi, însă sunt şi localități în care programul de furnizare a apei la robinet este „o zi da, una nu”.

În comuna Nicorești, în satele Braniștea și Grozăvești, apa este furnizată zilnic numai între orele 16.00 și 21.00, iar la Fântâni, curge apă la robinete de la 8.00 dimineața la ora 13.00. În satul Călmățui, apa este furnizată de la ora 0.00 la ora 10.00 dimineața și seara, de la 16.00 la 18.00.

În satele comunei Cosmești, situată pe malul Siretului, au fost introduse programe săptămânale, o săptămână apa e e furnizată între orele 5.00 și 14.00, iar în următoarea săptămână apa curge la robinete între orele 14.00 și 22.00. Între orele 22.00 și 5.00 dimineața nu are nimeni apă.

Situația cea mai bună este în cele 7 sate ale comunei Berești Meria, unde furnizarea apei este sistată numai noaptea, de la ora 22.00 la 5.00 dimineața, pentru refacerea rezervei de apă în bazinul de acumulare.

În satele componente ale comunelor Cavadineşti şi Rădeşti apa la robinet este furnizată după programul „o zi da, una nu”.

A început „vânătoarea” de fântâni

Pentru a-și asigura necesarul de apă pentru gospodărie, oamenii se trezesc în zori pentru a porni la o veritabilă „vânătoare” de fântâni, din care să scoată apa acumulată în cursul nopții.

„Apa asta nu ne ajută prea mult, pentru că este cu mult mâl. O luăm ca să adăpăm animalele, să o dăm la păsări. Nici ca să uzi grădina nu e prea bună, pentru că dacă dai multă apă cu mâl își strici pământul din grădină, îi distrugi humusul și la anul nu mai rodește la fel”, ne-a declarat Eugen Munteanu, unul din sătenii din comuna Băneasa.

Potrivit autorităților, au secat fântânile în aproape 400 de sate din toate zonele țării care nu au rețele de apă potabilă și canalizare și în care apa este distribuită cu cisternele de Inspectoratele pentru Situații de Urgență.