Minele marine pot fi un pericol pentru români? Explicațiile colonelului Corneliu Pavel de la Forțele Navale

Publicat: 01 aug. 2022, 09:00, de Eliza Popa, în ESENȚIAL , ? cititori
Minele marine pot fi un pericol pentru români? Explicațiile colonelului Corneliu Pavel de la Forțele Navale

Minele marine pot fi un pericol pentru tranzitul navelor comerciale, astfel că Forțele Navale Române desfășoară misiuni de cercetare a zonei din responsabilitate, pe o suprafață din Marea Neagră care reprezintă aproximativ 30.000 de kilometri pătrați, a declarat col. Corneliu Pavel de la Forțele Navale.

Întrebat pe B1 TV, în contextul operațiunii de duminică seară (Ministerul Apărării Naționale a anunțat, duminică seară, că o mină marină aflată în derivă în raionul maritim Eforie a fost distrusă de echipa de scafandri a Forțelor Navale Române) cât de aproape pot ajunge de țărm aceste mine și dacă reprezintă ele un pericol pentru turiști, militarul a explicat: „Minele marine de acest fel plutesc în derivă în funcție de curenții marini și de vântul care este în zonă, la suprafața mării mă refer. Aceste mine marine, iată, mă refer aici strict la apele din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, au fost descoperite din timp”.

„La o distanță de 3,5 kilometri, 4,5 kilometri, nu cred că reprezintă un pericol pentru turiști, dar minele marine, în general, care sunt în derivă în raioanele noastre pe pasele comerciale, ele pot fi un pericol pentru tranzitul navelor comerciale”, a continuat el.

Misiuni de cercetare a zonei

Tocmai de aceea, Forțele Navale Române desfășoară misiuni de cercetare a zonei din responsabilitate, și mă refer aici la apele teritoriale, zona continuă și zona economică exclusivă a României, pe o suprafață din Marea Neagră care reprezintă aproximativ 30.000 de kilometri pătrați, de două ori mai mult decât Dobrogea, deci noi desfășurăm misiuni sistematic cu navele noastre, cu elicopterele Puma Naval și cu alte mijloace pe care le avem la dispoziție, pentru a asigura siguranța navigației pe pasele de la sud la nord, de la nord la sud”, a adăugat colonelul.

„Direcția Hidrografică Maritimă este autoritatea din România – și e în subordinea noastră – care a emis avize pentru navigatori cu pasele recomandate de intrare în porturile maritime românești, mă refer la Mangalia, Constanța, Sulina și Midia. Așadar, suntem acolo, suntem acolo unde trebuie, suntem la datorie pentru a asigura securitatea conform misiunilor constituționale pe care le avem de îndeplinit”, a mai spus militarul Forțelor Navale Române.