UE: Criza energetică a topit un buget uriaș pentru subvenții, cât PIB-ul a a opt țări. Cu toate acestea, viitorul nu sună bine

Publicat: 25 aug. 2022, 11:58, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
UE: Criza energetică a topit un buget uriaș pentru subvenții, cât PIB-ul a a opt țări. Cu toate acestea, viitorul nu sună bine

Guvernele europene au alocat aproximativ 280 de miliarde de euro pentru a atenua impactul crizei energetice asupra gospodăriilor și întreprinderilor. Suma reprezintă echivalentul Produsului Intern Brut a opt țări membre.

Suma include noi credite, începând cu luna septembrie, și acoperă costurile subvenționării tarifelor pentru întreprinderile mici din Grecia ori pentru plățile directe către consumatorii din Belgia. Per total, este echivalentul PIB de anul trecut a opt țări membre: Malta, Cipru, Estonia, Letonia, Slovenia, Lituania, Croația și Bulgaria.

Calculele au fost făcute de think tank-ului Bruegel din Bruxelles.

„Prețurile vor rămâne ridicate pe tot parcursul iernii, iar guvernele trebuie să acționeze ținând cont de cel mai rău scenariu – că prețurile nu vor scădea nici după aceea”, a declarat Giovanni Sgaravatti, analist la Bruegel, citat de Bloomberg. „Guvernele ar trebui să se concentreze pe reducerea cererii de energie, acolo unde este posibil.”

În ultimii cinci ani, prețurile angro la energie au crescut de peste zece ori, iar în prezent Rusia reduce livrările de gaze către Europa. Acest lucru afectează negativ economia întregii regiuni, iar industria grea este sub presiune. Consumatorii se confruntă cu o creștere rapidă a costului vieții. De exemplu, facturile gospodăriilor din Marea Britanie se vor tripla.

Provocarea pentru guverne este creșterea rapidă a inflației, care reduce nivelul general de trai. Inflația în Marea Britanie ar putea depăși 18% în ianuarie pentru prima dată în jumătate de secol, din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la energie, consideră reprezentanți ai Citigroup Inc.

„Politicienii europeni au reacționat la creșterea bruscă a prețurilor la energie, în principal prin măsuri la scară largă de reducere a prețurilor, inclusiv subvenții, reduceri de taxe și controale ale prețurilor”, au notat experții FMI luna aceasta.

Măsurile, cred ei, întârzie adoptarea de măsuri necesare pentru a reduce consumul de energie: „Acest lucru menține cererea și prețurile globale de energie la un nivel mai ridicat decât ar fi fost în alte condiții”.