De teama facturilor: În Germania, în multe magazine de specialitate au apărut etichete cu ”vândut” pe sobele pe lemne

Publicat: 29 aug. 2022, 17:31, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
De teama facturilor:  În Germania, în multe magazine de specialitate au apărut etichete cu ”vândut” pe sobele pe lemne

În plină caniculă, germanii au o singură dorință: să nu tremure în case în această iarnă. Motiv pentru care sunt cu ochii pe robinetele de gaze, aflate la dispoziția lui Putin, înfricoșați de creșterea facturilor. Și iată că în magazinele de specialitate au apărut etichete cu ”vândute” pe sobe și șemineuri, scrie corespondentul în Germania al Le Point.

În fața acestei cereri record, patronii se străduie să facă față. Termenele de livrare sunt în prezent în medie de un an. Dacă comanda pentru o sobă pe lemne a fost făcută în luna iulie anul acesta, ea va fi livrată după un an, adică pentru iarna anului viitor.

După declanșarea războiului în Ucraina, cererea a explodat, confirmă purtătorul de cuvânt al ZVSHK,  asociația pentru sisteme de sanitare-încălzire-aer condiționat.

Creșterea dramatică a prețurilor la gaze și teama de penurie au exarcebat îngrijorările populației. Așa că germanii se îndreaptă spre soluții mai puțin costisitoare și se bazează pe cei 2.000 de fabricanți de sobe pe lemne și șemineuri.

Dar și cei care au reușit să achiziționeze o sobă sau un șemineu nu se pot considera pe deplin fericiți. Deoarece este și o lipsă de lemne de foc. Astfel, germanii, care la începutul pandemiei făceau provizii de hârtie igienică și făină, acum se ocupă de lemne pentru încălzirea caselor. Explozia cererii a provocat o penurie și o creștere a prețurilor: prețul mediu aproape s-a dublat din ianuarie 2021, de la 238 de euro la 431 de euro tona, în iunie anul acesta.

Cu toate acestea, prețul încălzirii cu lemne și kilowatt/oră este mai mic comparativ comparativ cu cel al încălzirii cu păcură sau gaz. Pe de altă parte, goană după lemne a declanșat reacții din partea ecologiștilor, care militează pentru îmbunătățirea calității aerului din marile orașe prin evitarea defrișării pădurilor.