Persona non-grata: Cine este diplomatul român expulzat din Ambasada de la Moscova

Publicat: 08 sept. 2022, 16:15, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Persona non-grata: Cine este diplomatul român expulzat din Ambasada de la Moscova

Un angajat al Ambasadei României la Moscova a fost declarat persoana non grata și a fost expulzat din Rusia, potrivit agenției ruse Interfax.

La 8 septembrie, însărcinatul cu afaceri al României în Federația Rusă (Cosmin Constantin) Ioniță a fost invitat la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost prezentată o notă a ministerului prin care un angajat al Ambasadei României la Moscova a fost declarat „persona non grata”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

După cum se menționează în document, „această măsură este un răspuns la decizia nemotivată anterior luată de partea română de a declara persona non grata pe diplomatul Ambasadei Rusiei la București”.
Printre altele, Cosmin Constantin Ioniță a urmat studiile de licență în cadrul programului RISE, a continuat cu un masterat în domeniul relațiilor internaționale și a obținut în anul 2015 titlul de doctor cu o teză intitulată ,,Cu sau fără Rusia în Balcani. Competitor sau partener local? 1912-1913”. Din 2018 a fost lector universitar la Facultatea de Istorie, unde a susținut seminarii de istorie modernă și contemporană, de paleografie chirilică.
De asemenea, a lucrat la Consulatul General al României în Sankt Petersburg.

„Țară neprietenoasă”

Reuters amintește că România, la fel ca şi alte state membre ale Uniunii Europene, a fost desemnată „ţară neprietenoasă” de către Moscova după impunerea de sancţiuni ca represalii la invazia Rusiei în Ucraina.La începutul anului, Rusia şi ţările UE şi-au expulzat reciproc sute de diplomaţi după declanşarea invaziei ruse, la 24 februarie, aminteşte agenţia de presă britanică.

Reamintim că România e expulzat în urmă cu două săptămâni un diplomat rus, după ce în primăvară expulzase alți zece.