Exclusiv. Rețeta jafului: Cum a împărțit Primăria Otopeni lucrări de milioane fără nicio licitație

Publicat: 22 sept. 2022, 09:01, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Exclusiv. Rețeta jafului: Cum a împărțit Primăria Otopeni lucrări de milioane fără nicio licitație

Peste 17,4 milioane de lei a alocat în ultimii cinci ani Primăria Otopeni doar pentru lucrări de extindere a rețelelor de apă. Aparent, o veste bună. Dacă ne uită la gestionarea banilor, nu mai e: în loc de licitații, administrația locală a dat nu mai puțin de 68 de încredințări directe! An de an, la tabla împărțirii s-au prezentat, în linii mari, aceleași trei – patru firme.

Confruntată deja cu serioase probleme penale din cauza unor lucrări plătite și neexecutate, conducerea Primăriei Otopeni ar putea avea de dat explicații și în cazul unora finalizate (sau în curs), pentru modul cum a ales să le atribuie.

Deși puteau constitui lucrări ample, au fost fragmentate astfel încât să nu depășească plafonul necesar atriburii directe și să nu se ajungă la licitații. Culmea coincidenței, an după an la masa câștigătorilor apăreau aceleași companii.

Rețeta succesului

Prezentăm în continuare modul în care 17,4 milioane de lei din bugetul local au fost date direct, în ultimii cinci ani, unor firme pentru a extinde rețeaua de apă a orașului. Datele din Serviciul Electronic de Achiziții Publice arată cum s-a evitat organizarea unor licitații, deși ar fi fost întrunite toate condițiile:

2018

Primăria Otopeni alocă 1,2 milioane pentru extinderea rețelei de apă. Este vorba de un total de șase atribuiri directe către trei companii:

Costalex primește 692.000 lei pentru patru contracte;

Vansip Construct – 443.000 lei pentru un contract;

Smart General Construct – 52.000 lei pentru un contract.

2019

Este anul cel mai bănos: 7,7 milioane lei merg direct către 27 de lucrări cu valoare plafonată, cât să poată fi atribuite fără licitație. Beneficiari – patru firme:

Costalex Construct a primit 2,9 milioane lei pentru 9 contracte;

Smart General Construct – 2,7 milioane pentru 11 contracte;

Acvatot – peste 2 milioane pentru șase contracte;

Ultrajet SRL – 341.000 lei pentru un contract.

2020

Primăria Otopeni alocă 3,8 milioane pentru 15 atribuiri directe către patru firme

Smart General Construct – peste 2,1 milioane lei pentru 11 lucrări;

Costalex – 786.000 lei pentru două contracte;

Edilinfra Construct – 441.000 lei – un contract;

Acvatot – 438.000 lei – un contract

2021

Primăria Otopeni scoate din buget aproape 2,2 milioane lei pentru 10 atribuiri directe de lucrări de extindere a rețelelor de apă, către două firme:

East Point Energy primește 2,1 milioane pentru nouă contracte;

Costalex Construct 74.000 lei pentru un contract

2022

Primăria Otopeni alocă peste 2,5 milioane lei către 10 atribuiri directe. Beneficiari: patru firme:

East Point Energy primește 1,4 milioane pentru șase contracte;

Costalex Construct – 639.000 lei pentru două lucrări;

Edilinfra Construct – 278.000 lei – o lucrare;

Acvatot – 213.000 lei – o lucrare.

Cine sunt marii câștigători

Cel mai harnic constructor în strângerea de contracte atribuite direct doar pentru extinderea rețelelor de apă este Costalex Construct, cu lucrări de 5,1 milioane lei în ultimii cinci ani. Cu sediul în două camere dintr-o locuință din Otopeni, compania controlată de Constantin Diaconu a obținut de la Primăria Otopeni, numai din 2018 până în prezent, 79 de contracte în valoare totală de peste 21 de milioane de lei.

A doua poziție este ocupată de de Smart General Construct, cu atribuiri directe în valoare totală de 4,9 milioane pentru 23 de contracte, în aceiași ultimi cinci ani. Controlată de Viorel Aciu (administrator și unic acționar), este o firmă din satul Căldăraru, comuna Cernica.

A treia poziție revine East Point Energy, care a primit direct 3,5 milioane în ultimii doi ani pentru 15 contracte. Înregistrată într-un apartament dintr-un bloc din Sectorul 6 București, îl are drept unic acționar și administrator pe Silviu Nelu Tinichez.

Lângă podium este compania Acvatot, cu atribuiri directe de 2,7 milioane lei pentru opt contracte. Înregistrată în Sectorul 2, are drept acționari Veolia Eau – Compagnie Generale des Eaux SCA din Franța și Veolia România Soluții Integrate SA. Administrator este Irina – Elena Munteanu.

Am încercat să-i contactăm telefonic pe reprezentanții celor patru companii, conform numerelor înregistrate la Registrul Comerțului. Cu excepția Smart General Construct, unde a răspuns o persoană fizică și ne-a transmis că nu are vreo legătură cu compania, în celelalte trei cazuri nu am primit vreun răspuns ori conexiunea nu era activă.

În urma celor patru mari beneficiari vin, la distanță considerabilă:

Edilinfra Construct, cu trei sferturi de milion de lei pentru două contracte (asociați Cristian Preda și Valentin Anghel Costea, acesta din urmă și administrator);

Vansip Construct cu 443.000 lei pentru un contract, firmă condusă de Andreea – Elena Vicovanu;

Ultrajet SRL – 341.000 lei pentru un contract. Unic asociat și administrator este Doina Gross.

Marea împărțire penală

Ce se întâmplă la Primăria Otopeni este caz de manual penal pentru procurorii anticorupție, care descriu situații asemănătoare în raportul „Abuzul în serviciu în domeniul achizițiilor publice”. Este vorba de analiza cazuisticii D.N.A. soluționate de instanța de judecată prin hotărâri de condamnare rămase definitive în perioada 2016-2017, exact înainte de perioada la care facem noi referire.

Cum definesc în acest raport procurorii DNA „fragmentarea” achiziției: „Se fac demersuri pentru achiziția succesivă și la un interval scurt de timp a unor loturi de produse similare. Pentru fiecare contract în parte, se aplică procedura selecției de ofertă, deși valoarea totală anuală a achizițiilor pentru acel tip de produs impunea, conform legii, organizarea unei licitații. Cu alte cuvinte, achiziția se fragmentează în părți mai mici în scopul aplicării unei proceduri mai puțin transparente și mai puțin competitive”.

Am întrebat reprezentanții Primăriei Otopeni care este motivul pentru care administrația locală a preferat metoda contractelor divizate, atribuite direct, în loc să reunească mai multe contracte de același tip și să organizeze licitații. Până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns. Le vom publica punctul de vdere, atunci când ăl vom avea.

Primele consecințe

Ingineriile financiare ale conducerii Primăriei Otopeni au intrat deja în atenția procurorilor DNA, care a decis săptămâna trecută reținerea primarului liberal Silviu Constantin Gheorghe (foto) și a directorului executiv Constantin Vlad; Tribunalul București a hotărât cercetarea lor în stare de arest la domiciliu.

Contractul vizat este legat de licitaţia internaţională organizată în 2011 pentru finanţarea, proiectarea şi executarea infrastructurii de bază în Oraşul Otopeni.

Acesta prevedea executarea a 54 km de infrastructură rutieră şi edilitară completă – apă, canalizare menajeră şi pluvială, reţea de hidranţi, a patru staţii de epurare, patru staţii de pompare şi tratare a apei, iluminat public cu leduri, infrastructură pentru telecomunicaţii.

Contractul a fost câștigat de Asocierea S.C. Romstrade S.R.L. – S.C. Arcadia Engineering S.R.L. cu lider S.C. Romstrade S.R.L, firmă controlată de Nelu Iordache.

Surse din apropierea anchetei susțin că este cercetat modul în care a fost utilizat un avans de 36 de milioane de lei, pe care antreprenorul l-ar fi motivat inițial prin necesitatea achiziției de materiale. Ulterior, ar fi fost explicat prin „organizare de șantier”.

Cert este că, la zece ani de când au fost plătiți bani pentru canalizare, stații de epurare sau pompare, lucrările nu sunt și executate. Imagini de la fața locului, obținute în exclusivitate de Puterea.ro, arată că în continuare sunt abandonate aici zeci de țevi, resturi de fier beton sau scânduri putrezite. Pe locul unde ar fi trebuit să fie o stație de epurare nu este decât o mică baltă (video).