ANPC nu vrea să audă de etichetele de tip semafor. Ce se întâmplă de la 1 noiembrie

Publicat: 18 oct. 2022, 18:15, de Viorela Pitulice, în Ultimă oră , ? cititori
ANPC nu vrea să audă de etichetele de tip semafor. Ce se întâmplă de la 1 noiembrie

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor nu este de acord cu sistemul de etichetare Nutri-Score pentru alimente, care de altfel nici nu este legiferat în România. De la 1 noiembrie, urmează să fie interzisă comercializarea acestor produse în rețelele de retail și să fie aplicate amenzi celor care încalcă legea. 

Nutri-Score nu poate să reprezinte un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos” ci poate fi chiar înşelător, a declarat pentru AGERPRES, directorul general al ANPC, Paul Anghel.

„Industria procesatoare a cărnii din Franţa este nemulţumită de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru că el este oarecum înşelător din moment ce cele mai multe produse din carne ar fi în categoria D, în clipa în care adaugi o frunză de salată şi o pui într-un sandwich ele se duc în B sau în C. În schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai puţin „nocive” cu toate că sunt foarte bogate în zaharuri. Franţa este ţara de unde practic a şi plecat acest sistem, respectiv de la Universitatea din Paris. ANPC a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară din România că acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos” ci poate fi chiar înşelător”, a precizat Paul Anghel.

În același timp, el a mai spus că  în timp ce telemeaua românească era la raft etichetată Nutri-Score cu E, care se spunea să se consume „spre deloc”, brânzeturile provenite din Germania, Olanda, Franţa etc nu erau etichetate şi se aflau poziţionate în acelaşi câmp vizual.

ANPC a avertizat în septembrie Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România că nu este de acord cu introducerea sistemului Nutri-Score. Retailerii și-au anunțat furnizorii, care au început să șteargă cu markerul pictograma de pe produse.

Paul Anghel a declarat recent pentru Ziarul Puterea că de la 1 noiembrie nu va mai fi permisă comercializarea produselor care au eticheta Nutri-Score în rețelele de retail, în caz contrat acestea riscă să fie amendate.

Eticheta Nutri-Score prezintă prin cinci culori, de la verde la roşu, şi cinci litere, de la A la E, valoarea nutriţională pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, pornind de la A verde închis, care înseamnă compoziţie nutritivă favorabilă, până la E portocaliu închis – compoziţie nutritivă nefavorabilă.

Citește și Scandal monstru: Producătorii de alimente acuză ANPC că îi obligă să șteargă pictograma Nutri-Score