Pericolul din haine, cosmetice și jucării!

Publicat: 14 nov. 2022, 09:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Pericolul din haine, cosmetice și jucării!

Prezența unor compuși chimici, numiți ftalați, în materialele plastice pe care le găsim în alimente și obiecte de uz zilnic (haine, cosmetice, jucării …) ar putea provoca nașteri premature, potrivit unui studiu citat de Le Parisien.

Pericolul din haine, cosmetice și jucării este mare!

Ftalații sunt considerați perturbatori endocrini toxici pentru sănătate. Cercetătorii au fost interesați de rolul jucat de perturbatorii endocrini în cazul nașterilor premature în perioada 1983 – 2018 în Statele Unite. Majoritatea metaboliților ftalați au fost detectați la peste 96% dintre participantele la studiu.

Pericolul din haine, cosmetice și jucării! În toate produsele de zi cu zi

A reduce expunerea la ftalați cu 50% ar permite scăderea cu aproape 10% a nașterilor premature, explică autorii. Potrivit lui Andre Cicolella, președintele Rețelei mediu sănătate, aceasta ar permite evitarea a 7.200 de nașteri înainte de termen, ceea ce ar fi un câștig evident pentru toată lumea.

Ftalații sunt utilizați în industria materialelor plastice (PVC) și ca solvenți pentru alte materiale.

Aproape în toate produsele folosite de zi cu zi se găsesc ftalați: ambalaje alimentare, parfumuri, jucării, săpunuri și alte produse de îngrijire sau cosmetice, materiale din plastic, adezivi, detergenți etc.

Ftalații sunt compuși chimici adăugați în mod obișnuit în materiale plastice pentru a le mări flexibilitatea, transparența, durabilitatea și rezistența.