Secretele României. Uriașii împietriți care ne păzesc țara (VIDEO)

Publicat: 02 dec. 2022, 23:00, de Eliza Popa, în SOCIAL , ? cititori
Secretele României. Uriașii împietriți care ne păzesc țara (VIDEO)

Toți românii și nu numai ei știu despre Sfinxul din Bucegi și ce se spune despre el. Că ar avea legătură cu civilizația dacilor și cu forme de energie care ar depăși imaginația umană. Secretele României la acest capitol sunt însă departe la a se limita la atât. Mai există, în afară de Sfinxul din Bucegi, și alte „chipuri”.

Se spune despre cei ce „întruchipează” aceste chipuri că ar fi sculpate de vânt. Dar cel mai adesea se spune că ei sunt uriașii împietriți care ne păzesc țara. În ce mod? Potrivit celor preocupați de paranormal, la nivel energetic acești uriași au grijă să capteze energiile bune, contra celor rele…

În folclorul românesc se vorbește despre uriași cu numele popular de ”novaci” sau ”jidovi”. Legendele românilor sunt pline de astfel de Sfarmă Piatra sau Strâmbă Lemne, care au intrat și în literatura cultă prin intermediul povestirilor fantastice ale lui Mircea Eliade.

Primul dintre uriașii împietriți care ne păzesc țara

Povești și legende cu uriași se întâlnesc cam pe tot cuprinsul țării noastre, iar multe din ele sunt susținute și de denumirile zonelor: în Munții Apuseni în Țara Moților, în Maramureș, peste tot în zona Vrancei și Buzaului. Nu numai că avem multe legende despre uriași, dar, potrivit unora dintre specialiștii în domeniu, avem și presupuși descendeți ai acestora în anumite sate din zona Prahovei, Gorjului sau Alba.

În afara Sfinxului din Bucegi, mai există și alți „sfincși” în România, considerați creații ale naturii pentru că au luat naștere în urma eroziunii vântului și al ploilor.

Primul dintre uriașii pe care, probabil, nu mulți români îl știu este Sfinxul Bratocei – un megalit antropomorf din Munții Ciucaș. Formațiunea se află la peste 1.600 de metri altitudine.

Uriașii împietriți care ne păzesc țara: Chipul de dac

Cel de-al doilea este Sfinxul din Retezat – un bloc din granit care se află pe valea glaciară a Lacului Stânișoara. Potrivit specialiștilor, formațiunea ar fi fost erodată și transportată de un ghețar în urmă cu mii de ani. Mulți oameni cred că sfinxul se asemănă cu chipul unui dac pentru că i s-ar distinge ochii, nasul, dar și căciula de pe cap.

Cel de-al treilea e Sfinxul de la Buștea – unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia. I se mai spune și „uriașul împietrit cu chip de om din Munții Buzăului”. Are șse metri înălțime și se află într-una dintre cele mai vechi așezări umane din țara noastră, după cum susțin unii istorici.

Omul care plânge, unul dintre uriașii împietriți

Urmează Stânca sau Sfinxul Dracului, care se află în localitatea Hilda, județul Sălaj. Potrivit specialiștilor, „sfinxul” este compus din gresii care au fost erodat de vânt. O legendă spune că bizara creație a naturii a luat naștere după ce Dumnezeu a făcut un pariu cu diavolul.

Al cincilea este Sfinxul din Măcin, care se află în Munții Dobrogei, în zona vârfului Măcin, iar al șaselea este Piatra Lăcrimată, care se află în Munții Ceahlău și se aseamănă cu un om care plânge, de aici și numele.

Al șaptelea e Sfinxul din Munții Călimani,despre care legenda spune că ar fi vorba despre unul dintre cei 12 apostoli care ar veghea Munții Călimani. Iar al optulea e Sfinxul din Topleț, care se află pe Valea Cernei și despre care oamenii locului spun că se asemănă cu un dac pregătit oricând de luptă.

Poveștile legate de „chipurile împietrite” ale României sunt departe de a se opri aici.