Sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanți. De unde cumpără maghiarii

Publicat: 06 dec. 2022, 09:15, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanți. De unde cumpără maghiarii

În Ungaria, circa 500 din cele 2.000 de benzinării care există în ţară au rămas fără carburanţi de câteva zile, situaţia fiind provocată de măsurile Guvernului ultranaţionalist cu privire la plafonul de preţ introdus în 2021, dar și de războiul din Ucraina, potrivit agenţiei EFE.

Guvernul premierului Viktor Orban a introdus anul trecut, înainte de războiul din Ucraina, un preţ plafonat la 1,16 euro pe litrul de motorină şi super 95, pentru a ține sub control  inflaţia încă de atunci în creştere.

Presa ungară semnalează, începând de duminică după-amiaza, tot mai multe plângeri din cauza lipsei de carburanţi cu preţ fix, Aceeași situație este și la carburanții de calitate mai bună, care nu sunt vizați de plafonare.

În aceste condiții, mulţi unguri au decis să cumpere carburanţi din Slovacia, chiar dacă preţul este de 1,7 euro pe litru, conform portalulului independent telex.hu.

Preţul plafonat este valabil până la 31 decembrie, iar Guvernul a avertizat deja că l-ar putea menţine doar dacă va mai veni petrol rusesc în ţară.

Ungaria importă din Rusia 85% din gaze şi 65% din petrolul pe care le utilizează. Guvernul lui Orban nu este de acord cu sancţiunilor europene împotriva Rusia, subliniază EFE.

Trebuie menționat totuși că Ungaria se află pe lista ţărilor care, în ciuda intrării în vigoare, luni, a embargoului petrolier impus Rusiei, poate importa în continuare petrol din această ţară.