Ministrul Mediului anunță de 10 ori mai multe stații de monitorizare a aerului în București și date în timp real

Publicat: 13 nov. 2020, 13:04, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Mediului anunță de 10 ori mai multe stații de monitorizare a aerului în București și date în timp real

Bucureștiul ar putea avea de anul viitor 85 de puncte de monitorizare a aerului, față de cele 5 din capital și cele 3 din Ilfov, active în prezent. În plus, datele vor fi prezentate în timp real și vor putea fi accesate de pe telefonul mobil.

Mircea Fechet, noul ministru al Mediului, a anunțat că vom asista la cea mai mare extindere a rețelei, de la 8 la 85 de puncta de măsurare a calității aerului.

„Bucureștenii vor ști în timp real, din informații certe și foarte precise, cum stăm cu poluarea aerului, fie că vorbim de particule, unde avem o reală problemă la PM10, avem și un infringement la Primăria Capitalei. Este un fenomen care ne preocupă, vrem să știm exact care este calitatea aerului în municipiul București și în același timp ne interesează să luăm cele mai bune măsuri în sensul reducerii poluării”, a anunțat Fechet într-o conferință de presă susținută împreună cu Nicușor Dan, noul edil al capitalei.

„Problema calității aerului este una dintre cele mai serioase pe care Bucureștiul le are”, a întărit spusele ministrului și noul primar.

Întrebat de când anume vom avea această extindere, ministrul a răspuns că ministerul este foarte avansat în definitivarea caietelor de sarcini și documentația de atribuire pentru echipamente. Licitația ar putea fi inițiată săptămâna viitoare.

Ar fi vorba de patru loturi, respective de stații de monitorizare a calității aerului, 24 de analizoare de particule de PM 10, 50 de senzori și o aplicație pentru telefoanele mobile, astfel încât cetățenii să știe în timp real care este situația. Datele ar urma să fie prezentate în timp real pe calitateaer.ro