DSP Neamț: Spitalul Județean nu a cerut aviz pentru mutarea secției ATI

Publicat: 16 nov. 2020, 07:00, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
DSP Neamț: Spitalul Județean nu a cerut aviz pentru mutarea secției ATI

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a transmis că Spitalul Județean Piatra Neamț nu a solicitat aviz pentru mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2. Această mutare s-a făcut cu câteva ore înainte de producerea incendiului care a ucis 10 pacienți.

„Reconfigurarea secţiei ATI şi mutarea pacienţilor covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020”, se arată într-un comunicat remis de DSP Neamț.

Potrivit reprezentanților DSP, secția ATI a spitalului funcționa la etajul 3 ca urmare a unui aviz dat în luna martie.

„La data de 26 martie 2020, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a solicitat avizul D.S.P. Neamţ în vederea modificării structurii secţiei A.T.I., astfel:

– 10 paturi pentru pacienţii pozitivi COVID-19 cazuri grave – pacienţi intubaţi şi cu potenţial de agravare, la etajul III – Pavilionul Chirurgical

– 24 de paturi de la etajul II pentru pacienţii suspecţi în aşteptarea rezultatelor şi pacienţii negativi, care încă se aflau internaţi în spital şi necesitau tratament pe terapie intensivă.  

Această  solicitare a fost avizată favorabil de D.S.P. Neamţ”, se arată în comunicatul de presă.

„Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III.

Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020”, se mai arată în precizările făcute de Direcția de Sănătate Neamț.

Un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă seara la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, zece persoane au decedat și alte șapte sunt rănite.

Printre aceștia se numără și medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienți. Acesta a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului și a fost transferat, duminică, la un spital din Belgia pentru a primi îngrijiri medicale.