Există suficiente stocuri de ibuprofen, paracetamol, antivirale şi antibiotice, spun producătorii

Publicat: 12 ian. 2023, 10:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Există suficiente stocuri de ibuprofen, paracetamol, antivirale şi antibiotice, spun producătorii

Cei aproximativ 20 de producători locali și internaționali de medicamente, care s-au întâlnit la Ministerul Sănătății, au confirmat cu cifre concrete că există suficiente stocuri de  ibuprofen, paracetamol, antivirale (oseltamivir) şi antibiotice (amoxicilină + acid clavulanic).

De asemenea, s-a explicat faptul că ”toţi fabricanţii de medicamente au crescut producţia acestor preparate încă de anul trecut tocmai pentru a face mai bine faţa cererii. Consumul lunar de soluţii pediatrice de ibuprofen în noiembrie şi decembrie a fost de circa 550 mii de cutii, cel de soluţii pediatrice de paracetamol de circa 300 mii de cutii iar cel de paracetamol tablete de aproximativ 1,2 milioane de cutii, în creştere cu circa 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.”

„Capacitatea lunară însumata de desfacere a producătorilor locali şi internaţionali de medicamente este de peste 600 mii de cutii de soluţie pediatrică de ibuprofen, peste 500 mii de cutii soluţie pediatrică de paracetamol şi de peste 2 milioane cutii paracetamol tablete, o capacitate aşadar suficientă pentru acoperirea nevoilor din sezon”, se transmite într-un comunicat semnat de dr. Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

În cadrul aceleiași întâlniri, s-a insistat asupra nevoii de comunicare în privința ”existenţei a foarte multor mărci care conţin substanţele amintite şi recomandarea ca atunci când o marcă de medicament nu se găseşte într-o farmacie să se accepte cu încredere sfatul farmacistului pentru un înlocuitor”, se mai precizează în același comunicat.

Potrivit PRIMER, ”există stocuri suficiente în aşa fel încât nu este necesară achiziţia şi utilizarea decât în caz de nevoie şi, desigur, doar la sfatul medicului, obligatoriu în cazul antiviralelor şi antibioticelor”.