Autopsiile arată că Sars-Cov-2 se poate răspândi în tot corpul, de la creier și ochi până la testicule

Publicat: 13 ian. 2023, 09:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Autopsiile arată că Sars-Cov-2 se poate răspândi în tot corpul, de la creier și ochi până la testicule
deces-covid-19

Covid-19 este înainte de toate o boală respiratorie, dar în cazul unor persoane care nu i-au supraviețuit cercetătorii americani au descoperit că virusul era prezent în tot corpul: de la creier și ochi până la testicule, transmite Futrura Sante.

Covid-19 provoacă în principal simptome respiratorii. Totuși, autopsiile efectuate în cazul unor persoane decedate din cauza Covid-19 au arătat că virusul ”este capabil să se răspândească în totul corpul”.

Un grup de cercetători din cadrul National Institutes of Health (NIH), cu sediul central la Bethesda (SUA), au efectuat 44 de analize post mortem pe pacienți nevaccinați, decedați la spital, cu scopul de a descoperi Sars-Cov-2 în tot corpul acestora. Pacienții aleși aveau între 40 și 70 de ani și erau infectați cu Sars-Cov-2 de 8 până la 18,5 zile în momentul decesului.

Aparatul respirator rămâne cel mai afectat

Cercetătorii au confirmat prezența coronavirusului în 84 de locuri anatomice diferite, atât în țesuturi cât și în lichide biologice. Aparatul respirator rămâne totuși cel mai afectat de infecția virală. Dar coronavirusul a fost identificat și în ochi, piele, mușchi, chiar în creier.

Rezultatele acestei cercetători au fost publicate în revista Nature. Ele arată că, dacă Sars-Cov-2 se multiplică în special în sfera respiratorie, el se poate răspândi în tot corpul. Coronavirusul a fost izolat aproape în toate țesuturile analizate și în unele fluide biologice cum este plasma sau lichidul acumulat în plămâni (lichidul pleural).

De asemenea, a fost descoperit în inimă, ganglionii limfatici și tractul digestiv al pacienților autopsiați. Aceasta sugerează că și alte zone ale corpului uman, pe lângă cea respiratorie, pot fi ”uzine de virus”.

Această cercetare completează cunoștințele privitoare la răspândirea coronavirusului în corpul omului.

Totuși, trebuie precizat că această cercetare a fost efectuată pe pacienți decedați între 2020 și 2021, deci înainte de apariția subvariantelor Omicron, acestea din urmă putând avea un comportament diferit. În plus, 60% din persoanele autopsiate aveau comorbidități care puteau influența răspândirea virusului în corpul lor.