Beneficiile vitaminei D depind de greutatea corpului

Publicat: 23 ian. 2023, 16:00, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Beneficiile vitaminei D depind de greutatea corpului

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital (SUA) au inițiat un studiu cu scopul de a răspunde la o întrebare: Greutatea corpului modifică metabolismul și răspunsul suplimentului de vitamina D?

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în cazul persoanelor supraponderale și obeze efectele pozitive ale vitaminei D sunt reduse, transmite Futura Sante.

Ei au analizat datele testului clinic Vitamin D and Omega-3 Trial (Vital), randomizat dublu orb și controlat placebo.

Analiza datelor furnizate de testul Vital a arătat că suplimentul de vitamina D este corelat cu efectele pozitive privitoare la starea de sănătate, dar numai în cazul persoanelor cu IMC sub 25, a declarat Deirdre K. Tobias, epidemiolog asociat în divizia de medicină preventivă din cadrul Brigham și coautor al acestui studiu.

IMC (indicele de masă corporală) este indicatorul oficial de calculare a greutății corporale ideale, pentru o înălțime dată (subponderal: sub 18,5 kg/m2; normoponderal: 18,5 – 24,9 kg/m2; supraponderal: 25 – 29,9 kg/m2 ; obezitate grad I: 30 – 34,9 kg/m2 ; obezitate grad II: 35 – 39,9 kg/m2; obezitate morbidă: peste 40 kg/m2).

Astfel, potrivit autorilor studiului, intrarea vitaminei D și a metaboliților săi în circulația generală spre țesutul adipos (grăsimea corporală) poate fi o explicație a concentrațiilor mai mici în sânge.

Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi). Ea are un rol major în întărirea sistemului osos și a sistemului imunitar. De asemenea, combate depresia, ajută la eliminarea kilogramelor în plus, poate oferi o protecție contra unor forme de cancer, susține sistemul cardiovascular și combate boala Alzheimer.