Verdict în procesul lui Elon Musk referitor la preluarea acțiunilor Tesla. „Înțelepciunea oamenilor a învins!”

Publicat: 04 feb. 2023, 07:28, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Verdict în procesul lui Elon Musk referitor la preluarea acțiunilor Tesla. „Înțelepciunea oamenilor a învins!”

Fondatorul Tesla, Elon Musk, s-a confruntat cu un proces colectiv intentat în numele acționarilor Tesla, care au susținut că i-a indus în eroare cu postările sale în august 2018. Anunța atunci cumpărarea de acțiuni în valoare de 72 de miliarde de dolari ce nu s-a materializat niciodată. Dacă juriul l-ar fi găsit vinovat, ar fi putut fi obligat să plătească despăgubiri de aproximativ 12 miliarde de dolari.

La capătul a două ore de deliberări, cei nouă jurați au decis că Musk este nevinovat.

„Slavă Domnului, înțelepciunea oamenilor a învins!”, a postat el pe Twitter

„Sunt profund recunoscător pentru constatarea unanimă de nevinovăție a juriului în cazul Tesla 420 de preluare privată”.

Motivul procesului

În centrul procesului a fost tweetul lui Musk din 7 august 2018: „Mă gândesc să iau acțiuni Tesla în privat la 420 USD. Finanțare asigurată”.

Conform BBC, reclamanții au susținut că Musk a mințit când a postat pe Twitter mai târziu în acea zi că „sprijinul investitorilor este confirmat”.

Prețul acțiunilor a crescut după tweet-uri, dar a scăzut din nou în câteva zile, deoarece a devenit clar că afacerea nu va fi finalizată.

Pierderile investitorilor au fost calculate la 12 miliarde de dolari, potrivit unui economist angajat de acționari.

Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA (SEC) l-a dat în judecată pe Musk pentru tweet-urile sale, acuzându-l că a mințit investitorii. Musk a acceptat să se retragă din funcția de președinte al consiliului de administrație Tesla.

În timpul procesului de trei săptămâni, Musk a susținut că credea că are un angajament verbal din partea fondului suveran al Arabiei Saudite pentru acord.

În cele aproape nouă ore pe care le-a petrecut pe tribuna martorilor, al doilea cel mai bogat om din lume a spus: „Doar pentru că scriu ceva pe Twitter nu înseamnă că oamenii cred asta sau vor acționa în consecință”.

Acţionarii au susţinut că „finanţarea asigurată” sugerează mai mult decât un acord verbal.

Deși prețul acțiunilor Tesla a crescut după postarea tweet-ului, domnul Musk s-a întrebat și dacă tweet-urile sale au avut vreun efect asupra prețului acțiunilor Tesla.

„La un moment dat am postat pe Twitter că, în opinia mea, prețul acțiunilor era prea mare… și a crescut, ceea ce este contraintuitiv”, a spus el – argumentând că efectul pe care tweet-urile sale îl au asupra prețului acțiunilor poate fi imprevizibil.