Zonele din România unde nu există activitate seismică! Atenție, cutremurele se pot simți în toată țara
În România există câteva zone unde nu există activitate seismică. Asta nu înseamnă că acestea nu pot simți un cutremur mai mare.
În zonele unde sunt amplasate orașele Târgu Mureș și Cluj-Napoca nu există activitate seismică. Cu toate acestea, cutremurele mai puternice se pot resimți și aici. De exemplu, cutremurul din 1977 s-a simțit până în nordul Europei, deci și la Târgu Mureș și Cluj, a declarat pentru Puterea.ro, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Azi, un cutremur de 5,2 Richter a avut loc luni în România, la 14 km nord-vest de Târgu-Jiu și 73 km nord-est de Drobeta Turnu-Severin, potrivit Centrului Seismologic European-Mediteranean (EMSC). Cutremurul a avut loc la adâncimea de 15 km, potrivit Institutului pentru Fizica Pământului.
Cutremurul a fost resimțit în vestul țării, dar și în Bulgaria și Grecia.
Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat la Antena 3 că e cel mai puternic cutremur din zonă.
”Zona este cunoscută pentru că produce uneori cutremure mici, de 4 – 5 Richer. Seismele sunt destul de frecvente în zonă”, a mai spus Diaconescu.
Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.