UE anunță reducerea arsenicului din unele alimente și sucuri pentru a limita riscul de cancer

Publicat: 04 mart. 2023, 19:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
UE anunță reducerea arsenicului din unele alimente și sucuri pentru a limita riscul de cancer
comisia-europeana

Comisia Europeană introduce noi reguli pentru reducerea arsenicului din unele alimente, un pas important în lupta contra cancerului.

Într-un comunicat al Comisiei Europene, se precizează că această măsură va conduce la reducerea concentrației permise de arsenic anorganic în orezul alb și, totodată, vor fi stabilite noi limite pentru arsenic în multe alimente pe bază de orez, lapte, alimente pentru bebeluși, sucuri de fructe și sare.

„Adoptarea unor niveluri maxime mai coborâte marchează un alt pas important în îndeplinirea obiectivelor Planului European de Luptă împotriva Cancerului pentru limitarea sau eliminarea riscului cancerigen asociat substanţelor chimice în alimente”, se arată în textul citat de EFE, potrivit Agerpres.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyrikides, a declarat: „Luăm astăzi măsuri suplimentare pentru reducerea şi mai mult a riscului de expunere la un contaminant cancerigen din lanţul nostru alimentar”.

Decizia Comisiei Europene de reducere a arsenicului din unele alimente și sucuri a fost luată pe baza unui raport științific din 2021 al Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA) și după ce a solicitat statelor UE să controleze prezența arsenicului în aceste produse.

Arsenicul este prezent în concentraţii reduse în roci, sol şi apele subterane naturale, alimentele şi apa potabilă fiind principalele căi de expunere pentru om.

Emisiile industriale, precum mineritul şi arderea combustibililor fosili, pot ridica nivelul arsenicului în mediul înconjurător, la fel îngrăşămintele chimice, conservanţii pentru lemn, insecticidele sau erbicidele, care conţin acest element.