Scandal pe Cetatea Brașovului după ce Guvernul a vrut să o transfere unui minister

Publicat: 10 mart. 2023, 07:57, de Cezar Amariei, în Orașul meu , ? cititori
Scandal pe Cetatea Brașovului după ce Guvernul a vrut să o transfere unui minister

Anunțul că simbolul Brașovului – cetatea, ar putea ajunge în subordinea unui minister și nu a administrației locale a stârnit proteste atât din partea municipalității, ce reclamă un joc politic, cât și a populației. O petiție publică a strâns deja aproape 6.000 de semnături iar tensiunile sunt în creștere, motiv pentru care Guvernul a făcut deocamdată un pas înapoi.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi s-a aflat și un punct ce prevedea trecerea Cetății Brașovului în administrarea Ministerului Educației sau al Internelor, interesate de preluare. Municipalitatea, deși extrem de implicată, era exclusă.

„Având în vedere intenția de preluare în administrare a imobilului exprimată de către cele două instituții publice de nivel central, se justifică menținerea acestuia în domeniul public al statului, nefiind posibilă astfel transmiterea imobilului în domeniul public local”, se arată în memorandumul ce-și propune Stabilirea entităţii care va exercita un drept real de administrare asupra imobilului „Complex Cetate”.

Presiuni administrative

Decizia de a căuta un administrator vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât la sfârșitul anului trecut respingerea cererilor de recurs declarate de Municipiul Brașov, ARO PALACE SA și S.I.F. Muntenia SA. În consecință, imobilul în suprafaţă de 5.002 mp a trecut la domeniul public al statului, prin Ministerul Finanțelor.

Pentru a stabili cine să-l administreze, cei de la Finanțe au transmis o circulară către toate ministerele. Doar cele două și-au arătat interesul, municipalitatea nefiind acceptată pe motivul arătat mai sus.

Primăria Brașovului a trimis înaintea ședinței de Guvern un document în care se amintește că edificiul simbol al Brașovului a ajuns în proprietatea statului român prin demersurile judiciare realizate exclusiv de municipalitate și reprezentanții săi.

„Participarea Statului Român la acest demers judiciar a fost expresia invitației pe care municipalitatea brașoveană, reprezentantă a comunității locale, a adresat-o acestuia, de a se alătura efortului procesual menit a readuce un simbol istoric local comunității brașovene.

Statul Român s-a bucurat de fiecare și toate eforturile instituționale și procesuale ale Municipiului Brașov, manifestându-se în mod permanent că orice triumf juridic, indiferent în favoarea cui va fi (Statul Român ori Municipiul Brașov), va avea ca finalitate dobândirea, de către Municipiul Brașov, în domeniul său public, a propriei cetăți (Cetățuia Brașovului)”, se mai arată în document.

Demersurile de trecere a cetății în patrimoniul Brașovului au fost demarate în noiembrie 2018, când au fost realizate primele proceduri instituționale, de adoptare a unei Hotărâri de Guvern, în scopul transferului monumentului simbol al orașului, din domeniul public al Statului Român, în domeniul public al Municipiului Brașov.

La acea vreme, primar al Brașovului era George Scripcaru, iar majoritatea din Consiliul Local era formată din PNL – PMP – UDMR.

Presiuni USR

„Cetatea Brașovului, transformată în hotel pentru polițiști. Asta vrea să fie răzbunarea PSD -PNL pe USR.

Un monument de patrimoniu care ar trebui redat comunității, renovat și înscris în circuitul turistic, așa cum intenționează primarul USR Allen Coliban, riscă să ajungă pe mâna MAI care vrea loc de odihnă pentru Poliție.

Asta după ce Primăria Municipiului Braşov s-a luptat pentru aducerea Cetății Brașovului în patrimoniul statului. Guvernul nici nu s-a prezentat la proces. 

Astăzi, în ședința de Guvern, românii pot pierde definitiv Cetatea Brașovului”, transmitea înaintea ședinței de guvern deputatul Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

„Momentan, după eforturile depuse de primarul Allen Coliban și Primăria Brașov și DOAR cu implicarea voastră Cetatea Brașovului nu a ajuns la Guvern!

Faptul că autoritățile centrale au retras punctul referitor la Cetate de pe ordinea de zi a Ședinței de Guvern de azi, este o victorie de etapă de care puteți fi mândri.

Mai mult, există acum și un angajament public al Ministrului Finanțelor că vom fi invitați la discuții pentru a găsi soluția prin care Cetatea să redevină a Brașovului și a brașovenilor.

Semnați în continuare petiția din primul comentariu, rămânem vigilenți, și luptăm până la capăt!”, transmitea viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu (USR), după încheierea ședinței de Guvern.

Petiție publică pentru Cetatea Brașovului

„Cetatea Brașovului este a Brașovului. Este absurd că trebuie să enunț o astfel de evidență, însă cetatea nu are de ce să fie dată unor Ministere de la București. Ce treabă are Ministerul Afacerilor Interne cu Cetatea Brașovului?

Nu. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple. După ce abia în ultimii ani de zile, Brașovul s-a luptat cu adevărat pentru cetate și a și câștigat-o în instanță pentru Statul Român, acesta este obligat moral față de brașoveni să înapoieze cetatea către ei. Iar brașovenii sunt reprezentați din punct de vedere legal de către Municipalitate, adică de către Primăria Municipiului Brașov, sub a cărei administrări ar trebui să ajungă cât se poate de repede!

Este absurd și chiar ticălos să fie în orice alt mod. Dacă ești de acord ca cetatea să revină Brașovului, pentru a fi renovată și pentru a fi transformată într-un punct de atracție pentru brașoveni și turiști, semnează petiția inițiată de primarul Allen Coliban”, transmitea înaintea ședinței de Guvern viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu (USR).

Inițiată în Ajunul Anului Nou, petiția „Cetățuia trebuie să redevină a Brașovului și a brașovenilor!” a strâns deja 5.600 de semnături.

Argumentele Ministerului Educației

Acesta a solicitat administrarea cetății în numele Universității Transilvania din Brașov. Argumentele centrului universitar sunt:

– are peste 20.000 de studenți și are în structură 18 facultăți și 30 de departamente. În ultimii ani, baza materială a Universității s-a diminuat ca urmare a punerii în aplicare a deciziilor de retrocedare a opt imobile;

– prin experții din facultățile sale (Facultatea de Construcții, Facultatea de Design de mobilier și inginerie a lemnului, Facultatea de Alimentație și Turism), Universitatea are capacitatea administrării eficiente a acestuia, punerii în valoare a calităților arhitecturale specifice zonei naturale protejate și menținerii destinației culturale, imobilul fiind un sit protejat;

– prin centrele suport dezvoltate de către Universitate (Centrul multicultural, Centrul muzical, Centrul de limbă, cultură și civilizație românească, Centrul de creativitate), instituția poate reda orașului și turiștilor care îl vizitează un spațiu modern de dialog și inovare culturală, un spațiu prin care să se promoveze valorile locale și naționale, un spațiu pentru tineri, animat de creativitatea lor.

Argumentele Ministerului de Interne

Și Direcția Asigurare Logistică Integrată, din subordinea Internelor, este interesată de preluarea în administrare a imobilului în cauză, având în vedere nenumăratele solicitări din partea structurilor și personalului ministerului, de extindere a activității Centrului de Pregătire și recuperare/refacere a capacității de muncă „Excelsior”, situat în județul Brașov.

Se dorește prestarea unor servicii de calitate atât pentru cazare, cât și pentru convocările susținute de către direcțiile din structura organizatorică a Ministerului Afacerilor Interne.

Cât privește Ministerul Culturii, acesta a comunicat că nu este interesat de preluarea bunului imobil, în vreme ce Primăria Municipiului Brașov a solicitat efectuarea demersurilor privind transmiterea imobilului în domeniul public al municipiului Brașov.

În urma scoaterii de pe ordinea de zi, Cetatea Brașovului rămâne în continuare în subordinea Ministerului Finanțelor, fără a se stabili și cine o administrează.