Intervenții chirurgicale de excepție pentru salvarea unui singur pacient

Publicat: 17 mart. 2023, 13:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Intervenții chirurgicale de excepție pentru salvarea unui singur pacient

O echipă medicală de la Secția Pneumologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Bihor, coordonată de dr. Alin Suciu, pneumolog, a realizat două intervenții chirurgicale – una în premieră națională și alta în premieră județeană, pentru salvarea unui pacient aflat în stare gravă.

Este vorba despre un pacient în vârstă de 45 de ani cu insuficiență respiratorie severă în urma unei obstrucții tumorale traheale, cu capacitate pulmonară de numai 25% și risc de deces.  

”Au fost două intervenții la același pacient, la interval de câteva zile. Prima intervenție s-a realizat la nivelul traheei și bronhiilor, cu rezecție tumorală. Intervenția a fost minim-invazivă și s-a realizat cu ajutorul bronhoscopului. Premiera naţională constă în faptul că oxigenarea s-a realizat atât prin jet de ventilaţie, cât şi prin membrană extracorporală – ECMO. Astfel oxigenatorul cu membrană a permis extragerea temporară a sângelui din plămâni şi reintroducerea acestuia după oxigenarea în exterior. Intervenţia a decurs bine”, explicat pentru Agerpres, Lisa Crăiuţ, purtătoarea de cuvânt a SCJU Bihor.

Aceluiași pacient i s-a efectuat o traheostomie percutană cu ac şi dilatatoare în anestezie locală, pentru îndepărtarea unei tumori din cavitatea bucală. Deși intervenția se efectuează sub anestezie generală, de această dată, ”din cauza faptului că tumora se afla în cavitatea bucală, pacientul nu a putut fi intubat. Astfel, în premieră la nivelul judeţului Bihor, intervenţia a avut loc cu pacientul conştient”, a precizat dr. Lisa Crăiuţ.

Pacientul este în stare stabilă, respiră mai bine și face chimio și radioterapie.