Spitalul din pădure pentru copii cu afecțiuni cronice grave

Publicat: 27 mart. 2023, 19:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Spitalul din pădure pentru copii cu afecțiuni cronice grave
Sursa foto: https://intriper.com/

O soluție care vine în ajutorul copiilor și adolescenților diagnosticați cu boli cronice grave: spitalul în aer liber, din pădure.

În 2018, CHU Oslo, cel mai mare spital universitar din Norvegia, deschidea prima sa unitate care respectă conceptul Friluftssykehuset, care se traduce prin spitalul care poate fi în natură sau spitalul în aer liber, scrie Le Point.

Este vorba despre un pavilion construit din lemn, situat la circa o sută de metri de intrarea în spitalul propriu-zis, la care se poate ajunge ușor fără niciun mijloc de transport, aflat în natură. Acest pavilion este deschis 23 de ore din 24 pentru pacienții care sunt într-o stare de sănătate ce le permite să fie externați, spune Maren Ostvold Lindheim, psiholog de spital. Ea se ocupă în special de copiii și adolescenții afectați de boli cronice grave și de asemenea de menținerea relației cu familiile lor sau cu apropiații care îi vizitează.

Conceptul de ”spital în aer liber ”se bazează pe crearea unui adăpost în natură pentru a oferi un spațiu de relaxare, unde să faci o pauză și să te simți pentru un timp ca înainte de boală, spune psihologul.

Încă din 2010, Maren Ostvold  Lindheim avea obiceiul de a scoate copii spitalizați la plimbare în pădurea din apropierea spitalului. ”Am observat atunci efectele pozitive ale acestor plimbări asupra modului de a face față bolii, în special în cazul copiilor și adolescenților, care au obiceiul de a se juca în aer liber în mod normal, subliniază psihologul.  

Acest pavilion este o construcție foarte simplă, totul din lemn: camere cu ferestre prin care se vede pădurea, unde curge un pârâu. O fereastră în tavan le permite pacienților să admire stelele. ”Sunt bănci din lemn, comode și drăguțe, este un spațiu simplu, cald și primitor”, mai adaugă psihologul.