O fermă cunoscută din Transilvania renunță la agricultura ecologică, după 15 ani

Publicat: 14 mai 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
O fermă cunoscută din Transilvania renunță la agricultura ecologică, după 15 ani

Ferma Țopa de lângă Sighișoara, locul unde zeci de studenţi străini din toate colţurile lumii au venit an de an să înveţe agricultura ecologică şi să facă voluntariat, renunță după 15 ani să mai practice acest tip de agricultură. Costurile tot mai mari de certificare, dar mai ales dezinteresul autorităților pentru agricultura ecologica sunt principalele motive care au stat la baza acestei decizii.

“Trebuie să recunoaștem că nu mai suntem așa tineri, iar volumul de muncă uneori ne copleșește. Noi trăim din această activitate și deci nu suntem cu jumătate de normă.

Cine practică agricultura și trăiește exclusiv din asta poate înțelege. Nu mai putem ține pasul cu cerințele de documente pe care trebuie să le întocmim (ar trebui cineva să se ocupe doar de asta) nu mai avem timpul necesar efectiv, resursele și nu ne permitem să plătim pe cineva pentru așa ceva”, spun cei care se ocupă de administrarea fermei.

În plus, au ajuns să nu mai poată să fie suportate costurile tot mai mari de certificare, pentru pământ, apoi pentru utilaje, pentru moara unde este măcinată făina, eventual pentru fiecare produs pe care dorești să pui etichetă. Fiecare fișă, document, hârtie făcută presupune costuri pe ora de lucru de mulți euro, nemaivorbind de vizite, analize, etc plătite de „beneficiar”, bineînțeles, arată agricultorii de la Ferma Țopa.

„Dezinteresul la nivel național pentru agricultura ecologică (mereu rămân ultimii la plată), pentru anul trecut nu s-a plătit niciun leu, în timp ce noi am plătit certificarea încă de anul trecut. Am făcut ani buni lobby pentru această activitate, inclusiv în Parlamentul European, la nivel declarativ totul este verde și frumos, în rest… Sunt doar câteva argumente care puse în cântarul economiei de piață în care ne mișcăm și noi ne trag în jos. O să continuăm această treabă, neavând un certificat care să ateste acest lucru, practicile agroecologice stau la baza abordării noastre. Doamne ajută-ne!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina proprie de Facebook.

Începuturile fermei

Începuturile fermei ecologice se leagă de anul 2005, când a funcționat ca un proiect finanțat integral de o fundație din Germania în parteneriat cu Fundația pentru Cultură și Ecologie din Mediaș. Vorbim de o fermă model pentru elevii locali care au terminat școala de 8 clase, pentru a învăța bazale agriculturii și în special cea ecologică. A fost administrată timp de trei ani de neamțul Wolfgang Raddatz și apoi de Dan Cismaș, potrivit informațiilor agriculturae.ro

Ferma ecologică se întinde pe mai multe zeci de hectare, în proprietate, dar și luate în arenda de la oamenii din zona. Principalele culturi sunt cele de lucernă, grâu, secară și ovăz. Mai deține grădini cu legume, plantație de trandafiri și loturi cu plante medicinale. Se adaugă mai multe vaci, laptele fiind materia primă pentru telemeaua ecologică, foarte căutată pe piață. Ferma a fost construită în sistem biodinamic.

Ferma Țopa din localitatea Țopa din județul Mureș face parte și din cooperativa „Bioccop” Sibiu.