În România s-au identificat principalele tipuri de deșeuri care ajung în Marea Neagră
După desfășurarea unui proiect pilot de către Administrația Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomița, s-a încercat să se identifice tipurile de deșeuri care ajung în Marea Neagră din râul Buzău și din Acumularea Siriu.
În perioada 2020-2023, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomița a desfășurat proiectul „Protecția cursurilor de apă pentru o Mare Neagră curată prin monitorizarea cu instrumente inovatoare de control și practici bazate pe natură în vederea reducerii sedimentelor și poluării cu deșeuri – Protect-Streams-4-sea”. Scopul inițiativei a fost realizarea unui studiu care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții populației din jurul Mării Negre și la protecția mediului înconjurător.
În cadrul proiectului, specialiștii ABA au prelevat probe de apă și sedimente, concentrându-se asupra fragmentelor de macroplastic (mai mari de 5 mm) și microplastic (până la 5 mm), cunoscut și sub denumirea de fragmente invizibile de plastic. Zona de studiu a inclus cursul râului Buzău, de la granița cu județul Covasna până în dreptul localității Pătârlagele, precum și Acumularea Siriu. Plasticul a fost identificat ca un poluant major, cu un impact semnificativ asupra mediului și sănătății umane.
Studiul a investigat atât macroplasticul, cât și microplasticul, oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra deșeurilor plastice în regiunea studiată. Conform rezultatelor, 90% dintre deșeurile identificate au fost din plastic, cu 68% reprezentând PET-uri și deșeuri din tacâmuri și veselă, precum și fragmente din diverse obiecte de plastic. Obiectele de unică folosință au reprezentat 60% din totalul deșeurilor identificate.
Pentru a investiga originea microplasticului, a fost realizată o analiză a macroplasticului. În cadrul proiectului, Administrația Bazinală de Apă a achiziționat prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor plutitoare din cadrul Apelor Române, având ca obiectiv principal reducerea poluanților care ajung în Marea Neagră.
Studiul a inclus și utilizarea unei metode inedite de prelevare a carotelor pentru determinarea concentrației de plastic din sedimente, care a relevat o strânsă legătură între perioadele de inundații și poluanți. Prelevarea probelor a fost realizată atât pe râul Buzău, cât și pe lacul Siriu, utilizând un fileu pentru prelevarea de probe de sediment și materii în suspensie. Carotele au fost prelevate prin intermediul unui cilindru, iar analiza acestora a corelat perioadele de inundații cu acumularea de microplastic în sedimente.
Folosind analize spectrofotometrice FT-IR, specialiștii au determinat tipurile de polimeri prezenți în structura chimică a deșeurilor, analizând 19 probe de apă și sediment. Printre polimerii identificați se numără polipropilenă, polietilenă, polietilen tereftalat, polistiren și policlorură de vinil, care sunt utilizate în diverse obiecte din plastic, inclusiv în recipientele PET, tacâmuri de unică folosință și pungi.
Scopul principal al proiectului „Protect-Streams-4-Sea”, conform ABA, este strâns legat de protecția mediului și reducerea deșeurilor care ajung în Marea Neagră. Pe durata proiectului, au fost realizate campanii de colectare a deșeurilor și amplasarea de containere în zonele cu flux turistic, evidențiind importanța colectării selective pentru protejarea apelor. Rezultatele studiilor vor fi publicate în reviste științifice, contribuind la dezvoltarea de soluții inovatoare și la inițiative legislative în privința reducerii poluanților. Proiectul a fost finanțat prin EU INTERREG IV „Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020”, având un buget total de peste 900.000 de euro și a fost coordonat de Universitatea Internațională Elenă din Grecia, în colaborare cu ABA Buzău-Ialomița din România, Young Foresters Union din Armenia, Eco-TIRAS Asociația Internațională River Keepers din Republica Moldova și Universitatea Artvin Coruh din Turcia.