Specialistul medical avertizează cu privire la situația alarmantă în care Marea se transformă într-o toaletă
În legătură cu bacteria E.Coli, există o controversă la malul mării. Direcția de Sănătate Publică afirmă că apa este sigură pentru îmbăiere, în timp ce medicii atrag atenția părinților să împiedice copiii să înghită apă.
Silviu Iulian Coșa, prefect Constanța: „În luna iunie a existat un prag de 7.000 de unități, este un prag la care calitatea apei de îmbăiere în conformitate cu normele europene este considerată satisfăcătoare. În luna iulie, pe data de 12, în zona Eforie a existat un prag de 1.300 – 1.500 de unități, pentru ca după două zile acest nivel să scadă la valori care ne îndreptățesc să spunem că această calitate a apei de îmbăiere este excepțională.
Atâta timp cât aceste valori în dinamică nu rămân la acest nivel ridicat, ele nu prezintă un pericol pentru îmbăiere. Menționez că, până în momentul de față, nu a existat o interdicție la îmbăiere pe litoralul Mării Negre, datorate acestor bacterii”. – „Noi am fost la mare și cred că am luat-o. Are vărsături, diaree, febră. Ne internează, ne-a făcut analizele. N-am mai ajuns la doctor, am sunat direct SMURD-ul. Avea temperatura mare, 40 cu ceva. Asta e, sper să-l punem pe picioare”.
Diana Cimpoeșu, medic-șef al UPU SMURD Iași, explică: „Așa cum a fost menționat în deschiderea știrii, transmiterea bacteriei are loc din apa contaminată cu materii fecale, mai ales în cazul în care nu se respectă igiena mâinilor. Este evident că, atunci când faci baie în mare, există și riscul de a te contamina prin ingestie orală a apei.”
Tudorel Ene, purtător de cuvânt al DSP Constanța, adaugă: „Discutăm despre un episod pasager. Analizele ulterioare asupra probelor prelevate din zona respectivă au arătat o calitate bună a apei. Prin urmare, îmbăierea este permisă.”