Primul circ cu AUR în Parlament: Tentativă de blocare a numirii președintelui Camerei Deputaților

Publicat: 22 dec. 2020, 00:08, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Primul circ cu AUR în Parlament: Tentativă de blocare a numirii președintelui Camerei Deputaților
Circ în Camera Deputatilor

Ședința din Camera Deputaților, prima a noului legislativ, a fost condusă de decanul de vârstă, care s-a nimerit a fi un deputat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Lucian Fedorov, 78 de ani.

Evident, fiind vorba de jurământul fiecărui deputat, 330 în total, ședința s-a prelungit. Feodorov a încercat să oprească ședința spre seară, motivând că este obosit, dar deputații nu au permis acest lucru. Dar, la ora 12.00, după ce deputații au depus jurământul, președintele de conjunctură a declarat ședința închisă.

Procedural nu avea voie înainte de a supune la vot cererea unei lider al deputaților din același partid. Cerere care susținea prelungirea ședinței până la votarea președintelui și care trebuia supusă la vot. Dar, după cum a declarat „am și eu o vârstă, am obosit”.

Feodorov a plecat din sală susținut de alți membri ai AUR, inclusiv de președintele acestuia, George Simion.

Urmează un circ de „aur” de patru ani

Este prima ședință a Camerei Deputaților cu noua configurație politică și prima imagine despre ce urmează în Parlament cu implicarea AUR. În timp ce ei reclamă nerespectarea legilor peste tot în țară, sunt primii care o încalcă atunci când le folosește la ceva.

George Simion a declarat la ieșirea din Parlament că reclamă o înțelegere între PSD și PNL, cele mai mari partide din Parlament, referitoare numirea lui Ludovic Orban în funcția de președinte al Camerei.

O înțelegere există în Parlament, cea a coaliției majoritare PNL – USR Plus – UDMR de a-l numi pe Ludovic Orban. Nu este ceva ciudat, aceste majorități se fac întotdeauna înainte de începerea noului mandat legislativ.

Ședința s-a prelungit

Deputații au numit ca președinte conjunctural al Camerei următorul decan de vârstă, un deputat din partea minorităților naționale. Acesta a cerut votarea prelungirii ședinței, iar aceasta a continuat.

PSD a cerut ca înainte de votarea președintelui să se voteze și membrii Biroului Permanent al Camerei. Probabil va fi ales și Ludovic Orban ca președinte al CD.