Nu avem nevoie de un „DNA al Sănătății”. Sunt prea multe departamente de control și tot degeaba!
Afirmația aparține Alinei Ion, managerul unui spital înființat din fonduri exclusiv private, Spitalul de recuperare medicală Sfântul Sava.
Ea susține într-o postare publicată pe propria pagină de socializare, că nu ar fi nevoie de un ”DNA al Sănătății”, pentru a combate corupția din sistemul de sănătate, deoarece Ministerul Sănătății are suficiente organe de control, care ar putea să facă deja verificări, folosindu-se de sistemul informatic al cardurilor de sănătate, dar problema e că acestea nu-și îndeplinesc atribuțiile de verificare și control. Astfel, nu ar mai fi nevoie de încă o structură de control, care să consume alți bani publici, și nu puțini.
”Avem prea multe departamente de control care, fie nu știu să controleze, și atunci trebuie desființate, fie se fac că nu văd neregulile și corupția din sistem, și atunci trebuie chemat DNA-ul adevărat, nu simulacrul pe care vrea Ministerul să-l înființeze”, scrie Alina Ion pe pagina sa de socializare, care dă și soluții pentru verificarea neregulilor din sistemul public de sănătate, astfel încât decontarea serviciilor medicale fictive să fie oprită.
Redăm postarea managerului Alina Ion, fondatoarea unui important spital privat:
”România nu are nevoie de un DNA al Sănătății, cum aud că vrea Ministerul Sănătății să denumească încă o structură de control, care să primească salarii grase și să nu facă nimic.
Ministerul Sănătății n-are nevoie de un DNA propriu, deoarece:
1. Are corpuri de control în Casele de Sănătate Județene
2. Are corp de control și departament antifraudă în Casa Națională de Sănătate
3. Are propriul corp de control, în Ministerul Sănătății.
Și tot degeaba! Spitalele tot n-au bani, deci pacienții sunt prost tratați, în timp ce ”băieții deștepți” din Sănătate prosperă.
Avem prea multe departamente de control care, fie nu știu să controleze, și atunci trebuie desființate, fie se fac că nu văd neregulile și corupția din sistem, și atunci trebuie chemat DNA-ul adevărat, nu simulacrul pe care vrea Minsiterul să-l înființeze.
Prin Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate din România (S.I.U.I.), portalul Casei Naționale de Sănătate, cel cu cardurile de sănătate, care a costat românii zeci de milioane de euro și este în continuare un sac fără fund, s-ar putea rezolva simplu toate problemele de ”risipire a banilor publici”, cum spune actualul ministru, dar cum au spus-o și toți ceilalți miniștri dinaintea lui.
Iată cum:
1. Pe baza codului de parafă al unui medic, sunt verificate câte concedii medicale, bilete de internare și rețete gratuite sau compensate a eliberat acesta.
2. Pe baza CNP-ului unui pacient dintre cei care figurează cu multe internări, cu multe rețete compensate sau gratuite și cu multe concedii medicale, se verifică câte sunt fictive.
E simplu! Asemenea controale se pot face din birou, în fața unui calculator. Nu e nevoie de un DNA al Sănătății!
Ministerul Sănătății nu trebuie să mai înființeze încă o structură nefuncțională, ci trebuie să se preocupe ca spitalele să aibă echipamente inovative, pe care medicii să-și poată exercita profesia de secol XXl. Trebuie să finanțeze aducerea medicamentelor inovative, care,da, e adevărat, sunt scumpe, dar sunt și eficiente, iar nu să încurajeze tratamentele cu apă de ploaie, după care să afirme că medicii sunt corupți sau rău-voitori!
Apropo, cu azilele de bătrâni ce se mai aude? A verificat Ministerul Sănătății cheltuielile fictive pe care le-a decontat? Dacă da, de ce nu a comunicat rezultatul? Dacă nu, de ce nu?”