Guvernul pregăteşte o bombă: carburanţii, mâncarea şi tratamentele balneare se scumpesc!
Sub pretextul evitării riscului de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR şi a creșterii costului finanțărilor pentru refinanțarea datoriei publice și pentru finanțarea deficitului bugetar, Guvernul intenţionează să majoreze o serie de taxe, tarife şi redevenţe.
Conform analiştilor, măsura va impact direct asupra costului traiului de zi cu zi al românilor. Măsura va afecta şi turismul balnear, ţinând cont de faptul că apele geotermale şi nămolurile terapeutice nu vor mai fi exceptate de la plata redevenţelor.
Legislaţia actuală nu prevede regula de indexare anuală a tarifelor, taxelor și a redevențelor miniere cu indicele prețului de consum anual. Din acest motiv, confruntat cu o comprimare a veniturilor bugetare, Guvernul caută cu disperare atragerea la bugetul de stat a unor venituri suplimentare care să acopere deficitul. În acest sens, Executivul a pregătit un proiect de Ordonanţă de Guvern, care prevede ca toate tarifele şi redevenţele din domeniul petrolier şi minier să fie actualizate anual cu rata inflaţiei aferente anului anterior plăţii acestora.
Ca atare, vor fi ajustate anual, cu rata inflaţiei, contractele de concesiune petrolieră şi minieră, dar şi permisele de exploatare şi prospecţiune în vigoare prin acordul părţilor, dar şi cele nou încheiate, ulterior intrării în vigoare a actului normativ pus în dezbatere publică.
Majorările la anumite produse sau servicii vor fi simiţite de populaţie încă din acest an, deoarece Guvernul vrea ca tarifele și sumele reprezentând redevențele miniere aferente ultimului trimestru al anului 2023 să se indexeze de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale cu rata inflației pe anul 2022, dacă nu este prevăzut altfel prin contractele încheiate potrivit legii.
Majorările se vor resimţi în preţul final al combustibililor, alimentelelor şi în sectorul construcţiilor
Prin proiectul de act normativ, Guvernul intenţioneză să renunţe la aplicarea unei redevenţe de 0% aplicată apelor geotermale în vederea stimulării turismului balnear şi să aplice o redevență de 5% din valoarea producției miniere.
Conform analiştilor contactaţi de Puterea, impactul ajustării redevenţelor miniere cu indicele preţului de consum anual va conduce la o majorare a costurilor produselor petroliere finite, a materialelor utilizate în construcţii şi a costurilor tratamentelor balneare. Implicit, majorarea se va resimţi în preţul final al combustibililor, ceea ce va genera o creştere automată a preţurilor produselor alimentare. Aceleaşi surse au adăugat că ajustarea anuală a redevenţelor va contribui şi la majorarea preţului minereurilor feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase şi gaze necombustibile.
Şi turismul balnear va fi afectat
Majorarea la 5% a redevenţei aplicată apelor geotermale va conduce şi la o comprimare a veniturilor rezultate din turismul balnear, ca urmare a faptului că o mare parte a populaţiei va resimţi în costurile tratamentelor balneare, majorarea preţurilor apelor minerale terapeutice, a apelor termominerale, a apelor geotermale, precum şi a nămolurilor şi turbelor terapeutice.