SUA aprobă vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia
Statele Unite au luat o decizie importantă, aprobând vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia, după ce parlamentul turc a ratificat aderarea Suediei la NATO în această săptămână. Vânzarea este un pas semnificativ pentru securitatea NATO. Acordul în valoare de 23 de miliarde de dolari a fost anunțat vineri noapte de Departamentul de Stat al SUA, însoțit de o vânzare suplimentară de 8,6 miliarde de dolari de avioane de vânătoare F-35 către Grecia, un alt aliat important în cadrul blocului militar occidental.
Ceea ce face această tranzacție deosebită este legătura cu ratificarea aderării Suediei la NATO. Turcia, deținând o poziție strategică în cadrul alianței, a condiționat aprobarea aderării Suediei la NATO de vânzarea acestor noi avioane. Această condiționalitate a reprezentat o piedică în calea aprobării de către Congresul SUA, însă depunerea „instrumentului de ratificare” pentru aderarea Suediei la NATO și retragerea obiecțiilor unor membri cheie ai Congresului au deschis drumul pentru tranzacție.
Vânzarea către Turcia include 40 de avioane de luptă Lockheed Martin F-16, precum și echipamente pentru modernizarea a 79 dintre avioanele sale F-16 existente. În schimb, Grecia va primi 40 de avioane de vânătoare F-35 Lightning II Joint Strike Fighters, împreună cu echipamentele conexe, așa cum ne informează aljazeera.com
În ciuda unor obiecții din partea unor parlamentari americani, Administrația președintelui Joe Biden a sprijinit vânzarea. Senatorul democrat Ben Cardin, președintele Comitetului pentru Relații Externe al Senatului, a subliniat că aprobarea sa a fost condiționată de ratificarea aderării Suediei la NATO și a evidențiat importanța extinderii alianței și a colaborării în fața agresiunii ruse.
Congresul are acum 15 zile pentru a ridica obiecții. În timp ce această tranzacție aduce beneficii semnificative pentru flota de aviație a Turciei și consolidarea capacității NATO în regiune, observăm și un context diplomatic complex, în care drepturile omului și politica internațională se intersectează într-un mod care necesită o abordare atentă și echilibrată.