Necropolă veche de 5.000 de ani, descoperită în nordul Italiei
O vastă necropolă din epoca cuprului a fost descoperită în orașul San Giorgio Bigarello, în apropiere de Mantua, în nordul Italiei.
Descoperirea necropolei s-a dovedit a fi o surpriză atât prin numărul de morminte excavate, în total 22, cât și prin datele arheologice, foarte valoroase pentru cercetători.
Numărul neașteptat de morminte și armele deosebit de bine lucrate oferă o nouă perspectivă asupra locuitorilor preistorici din această regiune din nordul Italiei.
Excavate în noiembrie 2023 și ianuarie-februarie 2024, mormintele reprezintă doar o mică parte dintr-un vast cimitir străvechi. În multe morminte au fost găsite arme din silex, inclusiv pumnale, vârfuri de săgeți și alte tipuri de lame.
În afară de acestea, arheologii au descoperit și bijuterii, cum ar fi mărgele, realizate din materiale care ridică întrebări referitoare la cronologia site-ului, acestea datând, cel mai probabil, din mileniul IV î.Hr.
Majoritatea mormintelor descoperite la Bigarello reprezintă inhumații individuale, cu decedatul întins pe partea stângă, picioarele îndoite la piept și capul orientat spre nord-vest.
Scheletele au fost descoperite la doar 40 de centimetri de suprafața solului.
Celebrul mormânt neolitic “Amanţii din Valdaro” a fost descoperit anterior tot la San Giorgio Bigarello.
Epoca cuprului este perioada din istoria omenirii când au început să fie folosite pentru prima oară unelte de metal, alături de cele deja consacrate, din piatră. Epoca cuprului se situează între neolitic și epoca bronzului (între 7000-5000 şi 5000-3000 î.e.n.).