Se deschide în curând: Muzeul Francmasoneriei din Oradea, unic în România şi în estul Europei

Publicat: 02 mart. 2021, 00:03, de Eliza Popa, în Cultură , ? cititori
Se deschide în curând: Muzeul Francmasoneriei din Oradea, unic în România şi în estul Europei

Muzeul Francmasoneriei din Oradea va fi deschis în cursul verii 2021. Acest muzeu este unic în România şi în estul Europei, iar potrivit conducerii instituţiei, imobilul este pregătit acum pentru introducerea în circuitul turistic.

Anul trecut au fost încheiate lucrările de restaurare şi conservare la clădirea de patrimoniu a fostului templu mason, realizate cu fonduri europene.

Situată pe str. Calea Armatei Române nr. 14, clădirea de patrimoniu care va adăposti acest muzeu constituie unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea.

A fost construită în anii 1901-1902, constituind o creaţie reprezentativă a arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos (membri ai Lojei masonice de la Budapesta) şi o capodoperă a oraşului prin modernitatea ei excepţională, cu o arhitectură eclectică şi secession.

Este singura clădire din oraş în stil strict masonic

Clădirea a adăpostit, aproape o jumătate de secol, Loja Masonică Sfântul Ladislau, fiind unică prin faptul că este singura clădire din oraş construită după stilul tipic strict masonic.

Astfel, faţadei îi lipsesc cu desăvârşire ferestrele, având doar un portic bine marcat, mărginit de doi pilaştri laterali. Spre centru, clădirea are două colonete terminate în  capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice greceşti.

Clădirea fostului templu mason, clasificată ca monument istoric, este formată din construcţii şi teren cu o suprafaţă totală de 1.714 mp, din care 442 mp suprafaţă construită la sol.

Face parte din zona centrală a municipiului Oradea – suprapusă peste oraşul istoric, motiv pentru care a şi fost cuprinsă în programul primăriei de valorificare a patrimoniului arhitectural în scop turistic.

Obiecte specifice, picturi și alte detalii

Încăperile vor avea funcţiunile specifice unei loje masonice. Mă refer aici la denumirea sălilor, precum ‘Sala paşilor pierduţi’ din care se intra în Templu, cea mai importantă şi somptuoasă sală a unei loji.

Un alt spaţiu amenajat va fi ‘Sala de reflexie’, ca prim loc în procesul de iniţiere stabilit în cadrul unei loji masonice sau chiar şi ‘Biroul Maestrului Lojii’, urmate apoi de sala de expoziţie. Sălile care vor avea funcţiuni specifice lojii masonice vor cuprinde mobilier, obiecte şi picturi, pentru a exemplifica cât mai fidel interiorul prin amenajări.

În sala de expoziţie vor fi prezentate obiecte specifice şi se vor da explicaţii privind însemnele masonice, picturile şi alte detalii„, spune directorul Muzeului, Angela Lupşea.

Amenajarea muzeală se va realiza prin colaborarea cu specialişti de la Marea Lojă Naţională a României şi de la Muzeul Brukenthal, punând în valoare cele mai importante momente ale istoriei masoneriei la nivel naţional, dar şi internaţional ca şi colaborări, cu specificul fiecărei zone din ţara unde au funcţionat.

Caracterul misterios al clădirii este susţinut şi de prezenţa celor opt sfincşi, pe acoperiş, cu rolul de a proteja membrii societăţii de spiritele malefice, după cum au transmis reprezentanţii municipalităţii.

După furnizarea mobilierului se vor realiza și serviciile de digitalizare ale imobilului. Potrivit comunicatului oficial, deschiderea Muzeului Francmasoneriei va avea loc cel mai probabil în luna iulie a acestui an.