Sfinxul din Bucegi nu e singur: „Chipurile împietrite” ale României (VIDEO)

Publicat: 02 mart. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Sfinxul din Bucegi nu e singur: „Chipurile împietrite” ale României (VIDEO)

Pentru majoritatea românilor, cea mai cunoscută dintre formațiunile naturale este Sfinxul din Bucegi dar, dacă nu știați, în țara noastră mai există și alți sfincși.

Sfinxul din Bucegi și se spune despre el că ar avea legătură cu civilizația dacilor și cu forme de energie care ar depăși imaginația umană. În afara acestuia, mai există și alți sfincșii în România, considerați creații ale naturii pentru că au luat naștere în urma eroziunii vântului și al ploilor.

Primul dintre sfincșii pe care, probabil, nu mulți români îl știu este Sfinxul Bratocei – un megalit antropomorf din Munții Ciucaș. Formațiunea se află la peste 1.600 de metri altitudine.

Cel de-al doilea este Sfinxul din Retezat – un bloc din granit care se află pe valea glaciară a Lacului Stânișoara. Potrivit specialiștilor, formațiunea ar fi fost erodată și transportată de un ghețar în urmă cu mii de ani. Mulți oameni cred că sfinxul se asemănă cu chipul unui dac pentru că i s-ar distinge ochii, nasul, dar și căciula de pe cap.

Uriașul împietrit

Cel de-al treilea e Sfinxul de la Buștea – unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia. I se mai spune și „uriașul împietrit cu chip de om din Munții Buzăului”. Are șse metri înălțime și se află într-una dintre cele mai vechi așezări umane din țara noastră, după cum susțin unii istorici.

Urmează Stânca sau Sfinxul Dracului, care se află în localitatea Hilda, județul Sălaj. Potrivit specialiștilor, „sfinxul” este compus din gresii care au fost erodat de vânt. O legendă spune că bizara creație a naturii a luat naștere după ce Dumnezeu a făcut un pariu cu diavolul.

Unul dintre cei 12 apostoli?

Al cincilea este Sfinxul din Măcin, care se află în Munții Dobrogei, în zona vârfului Măcin, iar al șaselea este Piatra Lăcrimată, care se află în Munții Ceahlău și se aseamănă cu un om care plânge, de aici și numele.

Al șaptelea e Sfinxul din Munții Călimani,despre care legenda spune că ar fi vorba despre unul dintre cei 12 apostoli care ar veghea Munții Călimani. Iar al optulea e Sfinxul din Topleț, care se află pe Valea Cernei și despre care oamenii locului spun că se asemănă cu un dac pregătit oricând de luptă.

Poveștile legate de „chipurile împietrite” ale României sunt departe de a se opri aici și le vom afla pe toate treptat.