ATP Trucks Automobile va produce un autobuz electric românesc, denumit UpCity

Publicat: 24 mart. 2021, 09:00, de Răzvan Zamfir, în Auto , ? cititori
ATP Trucks Automobile va produce un autobuz electric românesc, denumit UpCity

ATP Trucks Automobile, companie românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane, va intra pe piața dezvoltării și producției de autobuze electrice. Denumirea comercială a viitorului autobuz este UpCity. În momentul de față se lucrează la realizarea unui prototip care va fi prezentat în formă finală la începutul lunii mai. Prototipul este în proces de omologare la nivel european.

Anunțul despre realizarea noului prototip al autobuzul electric Upcity vine la scurt timp după lansarea pe piața din România, în august 2019, de către ATP Trucks a camionului Truston, produs la Baia Mare, omologat în două variante: basculantă și betonieră. Au fost comercializate deja 48 de camioane.

Contextul actual generat de infrastructura problematică în orașe, parcurile de autobuze îmbătrânite, poluante și costisitoare, cu impact direct în bugetele locale, criza de sănătate care ne-a arătat că transportul în comun trebuie să fie unul sigur, economic și igienic, împreună cu nevoia de a seta cât mai repede cum arată construită și dezvoltată o nouă rețea de drumuri urbane adaptată orașelor Smart din secolul XXI, a condus spre decizia acestui nou proiect îndrăzneț pentru ATP Group. Este un demers pur românesc și absolut necesar. UpCity este un produs inovator, care nu depinde de infrastructura rutelor existente și care va ține pasul cu tehnologia”, a declarat Mircea Cirț, Președintele ATP Group.

Autobuzul electric va avea 83 de locuri, 25 (+1) pe scaune, podea joasă, 3 uși și o autonomie de 200 km, ce poate fi  extinsă până la 360 de kilometri. Componentele sunt achiziționate de la furnizori consacrați, iar provocarea majoră în acest proiect a fost alegerea bateriei. În cele din urmă, s-a mers natural către producătorul CATL, o companie de tehnologie fondată în 2011, specializată în fabricarea de baterii litiu-ion pentru vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei, precum și sisteme de gestionare a bateriilor.

Distribuţia ATP Bus în piaţă se va realiza prin ATP Motors, dealear-ul auto deja consacrat din cadrul ATP Group.