Lăsată în paragină: Pasarela Regală din Mamaia, pradă nisipului

Publicat: 26 mart. 2021, 07:30, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Lăsată în paragină: Pasarela Regală din Mamaia, pradă nisipului

Pasarela Regală din Mamaia face parte din Ansamblul Cazinoului, inaugurat în ziua de Sfânta Maria în 1935 în prezenţa Regelui Carol al II-lea. Pasarela a fost destinată turiștilor unei Românii de altădată, care visau la viitor. Destinul ei se dovedește însă crud acum, viitorul nefiind altceva decât paragina.

Semnal de alarmă: în doar câteva zile, plaja din dreptul Cazinoului Mamaia va fi mai lată cu peste 100 de metri, acoperind și Pasarela Regală. Vechiul simbol al stațiunii va rămâne doar o amintire.

Deci, pasarela Regală din Mamaia, bijuteria arhitectonică a stațiunii, inaugurată în urmă cu aproape 100 de ani, va fi înghițită de nisip. În proiectul de lărgire a plajelor, nici un minister nu a luat în calcul protejarea monumentului istoric de pe mare, lăsat în paragină de autorități.

Nimeni nu s-a gândit să o protejeze

Este un monument istoric, unic în zona aceasta. Sunt, în continuare, și două tobogane pentru copii și adulți și un punct de entertainment. Era un debarcader, puteau sa acosteze acolo bărci și șalupe. Poate fi exploatată turistic”spune istoricul Răzvan Pantelimon, potrivit Europa FM.

După 1990 Pasarela Regală s-a degradat de la an. La întocmirea proiectului de lărgire a plajelor, în valoare de aproape un miliard de euro din fonduri europene, nimeni nu s-a gândit să o protejeze. Acum, spune inginerul Nicolae Buzgaru, de la Apele Române Dobrogea Litoral, citat de sursa menționată, monumentul va fi înghițit de nisip.

Și numai nisip

„Nisipul care va acoperi această structură va ajunge undeva, estimez în dreptul acelor tobogane. După care, el va coborî și va lăsa să iasă la suprafață structura. Este evident că nu putem să acoperim tot pavilionul”, a spus Nicolae Buzgaru.

În speranța că totuși va fi salvată, specialiștii de la Apele Române au decis de fapt să îngroape pasarela în nisip pentru a o conserva. Monumentul este înregistrat la Ministerul Economiei. Potrivit fostului director al Apelor Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, ministerul Culturii a făcut nenumărate demersuri pentru a prelua pasarela.

Singura șansă a acestei pasarele este să fie preluată de Ministerul Culturii care este instituția care poate accesa fondurile europene necesare reabilitării pasarelei”, a spus Bogdan Bola.