Cât timp ne protejează vaccinul de coronavirus?

Publicat: 06 apr. 2021, 08:00, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
Cât timp ne protejează vaccinul de coronavirus?

Întrebarea care stă pe buzele tuturor de când au început vaccinările este legată de durata de timp în care suntem imuni la coronavirus, odată ce ne vaccinăm.

Acum un an am încercat vaccinul Moderna pentru a vedea dacă este sigur. Acum, la aniversarea mea #COVIDvaccine, sunt bucuros să vă spun că tocmai am primit a treia doză. Acest experiment de rapel va dezvălui dacă vaccinurile adaptate la tulpină măresc imunitatea și dacă sunt sigure”, a declarat Haydon, specialist în comunicații la Universitatea din Washington, potrivit CNN.

Medicii sunt îngrijorați de faptul că acest virus ar putea ajunge ca gripa, adică va fi nevoie de un nou vaccin în fiecare an, atât pentru că tulpinile circulante se mută rapid, cât și pentru că imunitatea la vaccin dispare cu aceeași rapiditate.

Deși dovezile inițiale sugerează că imunitatea împotriva vaccinării împotriva coronavirusului oferă o protecție de lungă durată, producătorii de vaccinuri au început să facă și să testeze versiuni ale vaccinurilor care protejează împotriva variantelor îngrijorătoare ale virusului. 

Un raport din luna trecută de la Pfizer sugerează că persoanele care primesc ambele doze păstrează o imunitate puternică timp de cel puțin șase luni. Experții s-au chinuit să sublinieze că acest lucru nu înseamnă că imunitatea se oprește la șase luni. Acest lucru ar face ca vaccinul să fie mai asemănător cu vaccinurile împotriva rujeolei decât vaccinurile împotriva gripei. Vaccinarea împotriva rujeolei protejează împotriva infecției pe viață la 96% dintre oameni.

Protecția împotriva vaccinului cu două doze Pfizer rămâne peste 91% chiar și la șase luni, potrivit companiei. Dar precizările sunt corecte, acesta este un indiciu că atât vaccinurile Pfizer, cât și cele Moderna provoacă un răspuns imun de lungă durată, spun experții.

Deși nu știm încă exact ce nivel de neutralizare este necesar pentru protecția împotriva infecției Covid-19, experiența noastră cu alte vaccinuri ne spune că este probabil ca vaccinul Pfizer să ofere o protecție relativ bună împotriva acestei noi variante”, a declarat Scott Weaver, director al Institutului pentru Infecții Umane și Imunitate de la Universitatea din Texas Medical Branch.

Cu toate acestea, luna trecută, virusologii din Africa de Sud au susținut că există dovezi din ce în ce mai mari că vaccinurile în curs de dezvoltare nu funcționează la fel de bine împotriva Covid-19 și a cerut producătorilor de vaccinuri să înceapă să își modifice formulele acum.

Imunologii spun că sistemul imunitar răspunde la vaccin, deși persoanele care nu raportează simptome dezvoltă, de asemenea, un răspuns imunitar.

Trebuie totuși să luăm multe din aceleași măsuri de precauție ca o persoană nevaccinată. Deși riscul de a merge la spital este mult diminuat, răspândirea virusului este o preocupare majoră. Abia de curând am început să colectăm date care arată că oamenii vaccinați au răspândit virusul mult mai puțin. Deci, aceasta este o descoperire recentă și un semn foarte bun”, conchide Haydon.