Tarifele lui Trump amenință supraviețuirea unei industrii vechi de secole

Publicat: 17 apr. 2025, 12:17, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Tarifele lui Trump amenință supraviețuirea unei industrii vechi de secole

De generații întregi, artizanii din Kashmir țes cu răbdare și pricepere celebrele covoare lucrate manual, o tradiție fragilă pe care noile politici comerciale internaționale o pot pune la pământ.

Într-un atelier modest, slab luminat, din centrul orașului Srinagar, capitala regiunii Kashmir controlate de India, Mohammad Yousuf Dar și soția sa, Shameema, lucrează cot la cot la un covor de mătase. Cu mișcări ritmice și atente, leagă nod după nod firele colorate pentru a da viață unui model floral, așa cum o fac de când erau copii. La 50, respectiv 43 de ani, cei doi stăpânesc un meșteșug transmis din tată în fiu și din mamă în fiică, în ciuda greutăților financiare și a decadelor de conflict care au măcinat regiunea, scrie The Independent.

Acum, însă, arta lor este amenințată de factori din afara granițelor Kashmirului. Tarifele comerciale impuse de administrația fostului președinte american Donald Trump, cu scopul de a descuraja importurile din China, au afectat neintenționat și industrii tradiționale precum cea a covoarelor din Kashmir. Aceste produse artizanale, realizate din mătase sau lână pură, și exportate în special către piețele din SUA și Europa, au devenit mai greu de vândut în urma taxelor impuse de până la 28% din valoarea importului.

„Timp de luni de zile lucrez la un singur covor. Dar dacă nu mai există cerere, la ce mai folosește această pricepere?”, întreabă Mohammad. În cartierul său din centrul vechi al orașului, el a rămas singurul țesător, după ce peste o sută de vecini și cunoscuți au abandonat meseria acum două decenii.

Valoarea totală a exporturilor de covoare din India este de aproximativ 2 miliarde de dolari anual, din care peste jumătate – în jur de 1,2 miliarde – merge doar spre piața americană, conform datelor oficiale. Creșterea costurilor pentru consumatorii americani nu înseamnă însă câștiguri mai mari pentru țesătorii din Kashmir. Dimpotrivă, spun specialiștii, aceasta duce adesea la scăderea comenzilor, pierderea veniturilor și un viitor tot mai incert pentru artizani.

„Dacă aceste covoare devin mai scumpe în America, înseamnă că vor crește și salariile noastre?”, întreabă retoric Shameema, care își ajută soțul zi de zi la războiul de țesut pentru a putea întreține familia.

Răspunsul este, cel mai probabil, negativ.

Tendința pieței de a favoriza produsele mai ieftine, realizate industrial, pune o presiune suplimentară asupra acestui sector meșteșugăresc deja fragil. Wilayat Ali, furnizor local de covoare, afirmă că partenerul său de export din Europa și SUA a anulat recent o duzină de comenzi și a returnat alte câteva produse aflate deja în stadiu final. „Este o chestiune de rentabilitate economică,” spune Ali. „Ei nu văd miile de noduri, orele de muncă, sau povestea țesută în fiecare covor.”

Artizanii kashmirieni se confruntă, astfel, nu doar cu concurența covoarelor fabricate în serie, ci și cu nepăsarea unei economii globale care nu reușește să protejeze tradițiile.

Fără măsuri specifice de susținere a acestor industrii – fie prin politici comerciale internaționale, fie prin sprijin local – meșteșugul țesătorilor din Kashmir riscă să dispară. Iar odată cu el, o parte din patrimoniul cultural al regiunii, păstrat cu efort și demnitate vreme de secole.

Sursa foto: The Independent