Roboții au alergat alături de oameni la maratonul de la Beijing. Câştigătorii cursei (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/2025-04-19t025815z-438498506-rc2q0eaifagb-rtrmadp-3-athletics-china-robots.webp)
Roboţii umanoizi au alergat alături de oameni la maratonul de la Beijing, evenimentul reprezentând o demonstrație impresionantă de tehnologie.
Roboții și-au testat limitele – și bateriile
Într-o premieră mondială, peste 20 de roboți bipezi au luat parte sâmbătă, în districtul Yizhuang din sud-estul Beijingului, la primul semimaraton dedicat exclusiv roboților umanoizi, relatează CNN. Evenimentul a fost mai mult decât o simplă competiție – a fost o vitrină tehnologică a progreselor Chinei în domeniul roboticii, în contextul unei competiții tot mai strânse cu Statele Unite în acest sector strategic.
Roboții participanți, creați de companii și universități chineze, au parcurs traseul de 21 de kilometri pe un culoar special amenajat, alergând alături de peste 12.000 de oameni înscriși în același semimaraton. Deși au atras atenția prin designul lor futurist și prin tehnologiile de control avansate, roboții au fost departe de a concura cu adevărat cu alergătorii umani.
Robotul câștigător, Tiangong Ultra, dezvoltat de Centrul de Inovare în Roboți Umanoizi din Beijing, a încheiat cursa în 2 ore și 40 de minute – cu aproape două ore mai mult decât recordul mondial al oamenilor. Totuși, performanța sa a fost considerată o reușită importantă în lumea roboticii.
Tiangong Ultra are 1,8 metri înălțime și a fost echipat cu un algoritm sofisticat care imită modul de alergare uman. Potrivit inginerului Tang Jian, robotul și-a schimbat bateriile doar de trei ori și a beneficiat de un asistent uman care a alergat în apropiere pentru a preveni eventuale căderi.
Înlocuiri, penalizări și asistenți umani
Companiile au avut voie să înlocuiască roboții „epuizați” cu alți coechipieri, însă fiecare schimb a fost penalizat cu 10 minute. Majoritatea roboților au avut nevoie de suport constant – fie prin asistenți umani care alergau aproape, fie prin lesă sau telecomandă.
Ca și oamenii care aveau puncte de hidratare, roboții și-au schimbat bateriile pe traseu, în puncte special amenajate. Acest detaliu a evidențiat una dintre provocările-cheie ale roboticii actuale: autonomia energetică limitată.
Roboții umanoizi – „noua frontieră” a tehnologiei
Organizarea acestui eveniment vine în contextul în care China a declarat industria roboților umanoizi o „nouă frontieră în competiția tehnologică globală”. Potrivit unei strategii naționale lansate în 2023, guvernul chinez vizează producția în masă de roboți umanoizi până în 2025, cu lanțuri de aprovizionare locale pentru componente-cheie.
În ultimele luni, roboții umanoizi chinezi au devenit virali pe rețelele sociale, fiind prezentați în videoclipuri spectaculoase în care merg pe bicicletă, sar lateral sau execută mișcări complexe. Semimaratonul de sâmbătă este un nou exemplu de progres, dar și de cât de mult mai este de parcurs până la atingerea unui nivel de performanță comparabil cu cel uman.
Oamenii încă domină… alergatul
Deși roboții au demonstrat capacități impresionante, oamenii rămân deocamdată de neîntrecut în alergările de anduranță. Alergătorul uman care a câștigat semimaratonul a încheiat cursa în o oră și două minute – cu o viteză dublă față de cel mai rapid robot.
Evenimentul a fost totuși un succes mediatic și tehnologic, punând în lumină potențialul imens al roboticii umanoide, dar și provocările pe care cercetătorii trebuie să le depășească pentru a aduce aceste mașinării cât mai aproape de performanțele umane.