Percheziții în șase județe simultan, luni dimineața
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/INQUAM_Photos_Justinel_Stavaru_.webp)
Luni dimineața au avut loc percheziții în șase județe, printre care și Municipiul București. Acțiunea este coordonată de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dâmbovița, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița. Anchetatorii vizează o grupare bănuită de înșelăciune și constituirea unui grup infracțional organizat.
Percheziții în șase județe pentru destructurarea unui grup infracțional
Potrivit datelor transmise de Poliția Română, în total au fost efectuate 12 percheziții simultane. Șase dintre ele au avut loc în Mehedinți, câte una în Timiș, Caraș-Severin, Ilfov și Brașov și două în București. Persoanele vizate sunt suspectate că, din octombrie 2024 și până în prezent, ar fi controlat mai multe firme, falsificând datele financiare ale acestora pentru a obține bunuri pe care nu intenționau să le achite.
„În fapt, persoanele respective ar fi controlat mai multe societăți comerciale, falsificând datele financiare ale acestora, pentru a crea aparența de bonitate financiară, folosind nume și calități mincinoase, în scopul obținerii de bunuri, pe care nu le-ar fi achitat”, a precizat Poliția Română, citată de Mediafax.
Ulterior, bunurile ar fi fost vândute pe piața neagră către diverse persoane, în mai multe zone din țară. Se estimează că prejudiciul cauzat ar fi de peste 700.000 de lei.
Cinci mandate de aducere și audieri la sediul poliției
Pe lângă perchezițiile prin care se urmărește ridicarea de dovezi, polițiștii pun în aplicare și cinci mandate de aducere. Persoanele identificate vor fi duse la sediul poliției, unde urmează să fie audiate în cadrul anchetei.
Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz, iar autoritățile încearcă să stabilească întreaga activitate infracțională a grupării și să recupereze prejudiciul estimat. În funcție de probele adunate, urmează să fie dispuse măsurile legale necesare.
Dacă sunt găsiți vinovați, membrii rețelei riscă mulți ani de închisoare. Conform Codului Penal, constituirea unui grup infracțional organizat se pedepsește cu închisoare între 1 și 5 ani. Pentru înșelăciune, pedeapsa este între 6 luni și 3 ani de închisoare însă aceasta poate crește până la 7 ani atunci când faptele s-au comis în formă agravată. Cumulate, cele două infracțiuni le pot aduce acestora până la 12 ani de închisoare.