Românii care își construiesc case pot primi avizul pentru construcții mai repede. Ce se va întâmpla cu cea mai importantă autorizație
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/image-69.jpeg)
Persoanele care își doresc să își ridice o casă ar putea primi aprobările pentru construcții în cel mult șase luni. Astfel, românii nu vor mai aștepta ani de zile pentru a obține cea mai importantă autorizație, iar instituțiile statului care nu respectă termenul vor avea de suferit.
Românii nu vor mai avea de așteptat ani de zile pentru o autorizație de construcții
Românii care își construiesc în prezent o casă au de așteptat ani de zile pentru a obține toate avizele necesare. În cazul marilor investiții, timpul de așteptare ajunge la doi ani. Legea prevede că Primăria are la dispoziție 30 de zile să emită avize sau autorizație, însă legislația e mereu driblată.
„Dacă vorbim de București și de o intervenție, o casă undeva într-un sit de patrimoniu, poate să dureze un an, doi ani chiar. La primării sunt puțini oameni angajați în departamentele de urbanism”, a declarat Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti pentru Observatornews.ro.
Ministerul Dezvoltării a propus un proiect care urmărește reducerea birocrației, astfel, aceste autorizații vor fi emise în cel aproximativ patru luni. În cazul în care este nevoie de anumite completări, termenul poate ajunge la cel mult șase luni.
Cei care își ridică o casă, ajutați de lege
Procesul de avizare începe cu utilități publice, după care trece la energie electrică, mediu, cultură, ISU si toate cele necesare. Avizarea se va face simultan, după ce va fi aprobat proiectul, iar actele vor fi depuse la toate instituțiile statului.
In cazul in care in 15 zile de la depunerea documentelor, autoritatea respectivă nu emite avizul, dosarul devine complet si se va considera aviz tacit. „Orice optimizare în procesul birocratic va ajuta la livrarea într-un termen decent pentru proiectele noastre. Am câștiga de aici 7-8 luni”, a explicat Ramona Ganea, Vicepreşedinte Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari. De asemenea, vor fi reduse Planurile Urbanistice Generale şi Zonale, mai exact la 6 luni jumătate, respectiv 7 luni jumătate.