70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu

Publicat: 04 mai 2025, 11:23, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu
sursa foto: Strings Magazine
Astăzi se împlinesc 70 de ani de la moartea legendarului pianist, violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, cel care i-a încântat pe români prin lucrări muzicale de excepţie precum „Poema Română” sau „Rapsodia Română”.

George Enescu, un geniu al muzicii

George Enescu s-a născut în 1881 în satul Liveni-Vîrnav din Botoşani. Tatăl său era arendaşul Costache Enescu, iar mama lui era fiica preotului Cosmovici. El a fost al optulea copil şi primul din familie care nu a decedat încă din copilărie.

Enescu a cochetat cu muzica încă de când a pus pentru prima dată mâna pe vioară, la 4 ani. Un an mai târziu, copilul care urma să devină un maestru al muzicii avea deja primul concert.

Mai târziu, în 1888, George Enescu s-a înscris la Conservatorul de Muzică din Viena, la sfatul profesorului sau, Eduard Caudella. Aici a studiat cu violoniști cunoscuți precum Sigismund Bachrich, Joseph Hellmesberger jr. și Ludwig Ernest. De la Hellmesberger a învățat elementele de bază ale vioarei și a deprins tradiția de interpretare a operelor lui Bethoween și Schubert.

La 11 ani, George Enescu a urcat pe scena de concert a sălii Bösendorfer, acompaniat de orchestra Conservatorului.

Vezi și: Concursul ”George Enescu”: Câștigătorii la Secțiunea Pian, un pianist din Ucraina și doi din Rusia

Primul recital de autor al unui compozitor român peste hotare

Acesta a fost un moment excepțional, care a pus România pe harta muzicii clasice. Recitalul a avut loc în data de 11 iunie 1897, în cadrul unui concert cameral la Petite Salle Pleyel din Paris.

În data de 6 februarie 1898, suita simfonică pentru orchestraPoema Română” a fost cântată în primă audiție absolută. De asemenea, în data de 13 martie suita a fost interpretată la București de Orchestra simfonică a lui Eduard Wachmann, dirijată de tânărul compozitor.

Memoria marelui muzician român este perpetuată în România și la nivel mondial prin Festivalul Internațional care-i poartă numele și se desfășoară la București.

2025, declarat de Parlamentul României drept „Anul cultural George Enescu”, prilejuiește o suită de manifestări dedicate marelui compozitor.