Impasul familiei europene

Publicat: 05 mai 2025, 08:00, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Impasul familiei europene

Moartea Papei Francisc și retragerea surprinzătoare a lui Klaus Schwab de la șefia Forumului Economic Mondial au bulversat întreg mapamondul, dar mai ales Uniunea Europeană. Practic, lumea a rămas fără cele două busole călăuzitoare importante și toată atenția omenirii s-a focalizat către mișcările lui Donald Trump.

Numai că, după scandalul anulării alegerilor prezidențiale, constatăm, cu tristețe, că România a ajuns iar pe marginea prăpastiei. Adică facem parte din marea familie europeană, dar și din grupul statelor NATO, însă nimeni nu ne bagă-n seamă decât atunci când executăm și cotizăm cu ochii închiși.

Dar cine suntem noi și unde ne poziționăm în familia europeană? La ora actuală, familia europeană este formată din mamă și tată-Germania și Franța, niște copii răsfățați, dar nedisciplinați-Italia, Spania și Grecia,  frații lor cu apucături adolescentine-Belgia și Olanda, trei mătuși ursuze-Suedia, Danemarca și Finlanda și o nepoată care se îmbracă cam ciudat-Irlanda.

De asemenea, marea familie europeană mai are și câțiva veri pe care, uneori, uită să îi cheme la aniversări-Austria, Polonia, Cehia, Croația, Slovenia și Slovacia, încă doi mai mici cu care nu se știe niciodată ce fel de rudă este-Cipru și Malta, un alt verișor exotic care face senzație când apare-Portugalia și o vecină care susține că e rudă cu mătușa din partea socrului-Luxemburg.

Sunt și alți membri ai marii familii europene pe care îi vezi doar la nunți, botezuri și înmormântări-Estonia, Letonia și Lituania, dar și un afurisit de nepot care se urcă pe mase și trântește porțelanurile-Ungaria și doi veri de la țară, despre care toată lumea crede că-s abandonați-România și Bulgaria.

Dar Europa mai are și o bunică cam șubredă-Marea Britanie, care a zis că ea își bagă picioarele în marea familie europeană. Așadar, marea familie europeană este în impas, iar România încearcă, de mulți ani, fără succes, să ajungă la masa decizională a Uniunii Europene și chiar a NATO. Oare de ce?