Zi de foc pentru Călin Georgescu: Contestă în instanță prelungirea controlului judiciar
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/Ancheta-care-zguduie-scena-politica-romaneasca.-Georgescu-avea-de-mult-timp-planuri-conspirative-si-legaturi-cu-mercenarii-.jpg)
Judecătoria Sectorului 1 din București urmează să se pronunțe asupra plângerii depuse de Călin Georgescu, vizând prelungirea controlului judiciar dispus de procurori în dosarul în care acesta este cercetat penal pentru multiple infracțiuni. Audierea vine într-un moment critic, chiar la o zi după alegerile prezidențiale.
Fostul candidat la alegerile prezidențiale din 2024, Călin Georgescu, este cercetat penal pentru șase capete de acuzare, printre care instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicarea de informații false, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, dar și promovarea unor idei și simboluri cu caracter fascist, legionar, rasist și antisemit. Ancheta a fost declanșată în februarie, după ce Parchetul de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a pus în mișcare acțiune penală împotriva sa.
Procurorii susțin că Georgescu ar fi ascuns în mod intenționat cheltuielile efective ale campaniei sale, declarând în acte oficiale că nu a avut nicio cheltuială. De asemenea, acesta este suspectat că ar fi contribuit la inițierea și sprijinirea unor organizații extremiste, promovând în spațiul public mesaje cu tentă extremistă.
Plângere împotriva prelungirii controlului judiciar
În a doua jumătate a lunii aprilie, Călin Georgescu a fost informat că măsura controlului judiciar în cazul a fost prelungită cu încă 30 de zile. Ulterior, acesta a contestat decizia procurorilor, depunând o plângere la Judecătoria Sectorului 1. Instanța urmează să analizeze legalitatea și temeinicia prelungirii măsurilor, care include mai multe interdicții stricte.
Potrivit dispozițiilor actuale ale controlului judiciar, Georgescu trebuie să prezinte periodic la Poliția Județului Ilfov și nu are voie să părăsească țara fără acordul autorităților. Mai mult, are interdicție de a posta mesaje sau conținuturi cu caracter extremist pe rețelele de socializare.
Precedent și tentative eșuate
Nu este prima dată când Călin Georgescu contestă controlul judiciar. În luna februarie, instanța a respins o cerere similară, considerând-o neîntemeiată. Atunci, Georgescu fusese adus la audieri cu un mandat emis de Parchet, după ce autoritățile îl suspecta de planuri ce vizau destabilizarea României.
Anchetatorii susțin că Georgescu ar fi fost implicat într-un plan de destabilizare națională, coordonat cu ajutorul unor mercenari conduși de Horațiu Potra. Acest scenariu ar fi fost pus în mișcare în contextul în care Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024, pe 6 decembrie, invocând nereguli grave în procesul electoral.
Invalidarea candidaturii și acuzații suplimentare
În martie 2025, Biroul Electoral Central a invalidat oficial candidatura lui Călin Georgescu la scrutinul prezidențial din luna mai, invocând decizia Curții Constituționale. Măsura a amplificat tensiunile deja existente în spațiul public, alimentate de susținătorii lui Georgescu care cred că aceasta este victima actualei clase politice conducătoare.
În acest moment, ancheta penală continuă pe multiple planuri. În paralel cu acuzațiile de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, procurorii analizează și implicarea sa în promovarea unor ideologii și simboluri interzise de lege.
Dacă judecătorii admit cererea sa, controlul judiciar ar putea fi ridicat, oferindu-i libertate de mișcare sporită și mai multă vizibilitate publică.