The Guardian: Sabotajul invizibil. Rusia recrutează „agenți de unică folosință” pentru atacuri în Europa

Publicat: 05 mai 2025, 15:18, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
The Guardian: Sabotajul invizibil. Rusia recrutează „agenți de unică folosință” pentru atacuri în Europa

O rețea tot mai activă și periculoasă de sabotaj orchestrată de Rusia prinde contur în Europa, atrăgând atenția serviciilor de securitate occidentale.

Kremlinul desfășoară acțiuni de sabotaj, incendieri și atacuri punctuale utilizând indivizi care, de cele mai multe ori, nici nu conștientizează că acționează pentru serviciile secrete rusești, potrivit unei investigații publicate de The Guardian. Această strategie vizează destabilizarea continentului fără a lăsa urme directe care să incrimineze Moscova.

Tactici discrete, destabilizatoare de impact

În ultimul an, au fost raportate incidente aparent disparate în mai multe state europene – de la incendii la depozite logistice până la atacuri asupra vehiculelor unor jurnaliști și politicieni pro-ucraineni. Aceste acțiuni, deși izolate în aparență, fac parte dintr-o campanie coerentă de subminare a stabilității europene.

Sursele citate de The Guardian indică faptul că Rusia a redus temporar intensitatea acestor acțiuni după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, pentru a evita tensionarea relațiilor cu Washingtonul.

Totuși, analiștii avertizează că Moscova poate relua oricând ofensiva subversivă.

Recrutări ascunse prin Telegram și șantaj

Ceea ce face ca aceste operațiuni să fie extrem de greu de contracarat este modul în care sunt recrutați „agenții”. În țările baltice, de exemplu, serviciile ruse mizează pe persoane din comunitățile rusofone, deseori contactate în timpul unor vizite în Rusia. Comunicarea ulterioară are loc exclusiv prin aplicații criptate, în special Telegram.

În alte state europene, recrutarea este și mai indirectă. Țintele predilecte sunt migranți aflați în situații economice precare, care activează pe pieța gri a muncii. Acestor persoane li se oferă bani pentru misiuni minore – incendii, acte de vandalism, distrugeri de infrastructură –, fără a li se explica scopul real.

Mulți cred că participă la reglări de conturi sau activități infracționale obișnuite, fără să știe că sunt pioni într-o rețea de sabotaj internațional.

Agenți dispensabili, fără protecție

Pentru Kremlin avantajul major al unei astfel de strategii este caracterul interșanjabil al acestora. Dacă vreunul este prins și încarcerat, regimul de la Moscova nu face niciun demers pentru a -l salva.

„Închizi unul, apare altul în loc. Sunt de unică folosință, iar Moscovei nu- i pasă de ei”, a declarat un oficial european din domeniul securității pentru The Guardian. Această lipsă de loialitate sau asumare le permite autorităților ruse să nege implicarea sa în fața comunității internaționale și să-și continue nestingherit activitățile de destabilizare.

Un puzzle greu de asamblat pentru servicii secrete

Principala dificultate a autorităților europene constă în imposibilitatea de a dezvolta strategii comune de combatere. Atunci când nu există o rețea clară, un tipar evident sau semn specific, cazurile sunt tratate ca incidente izolate, iar autorii – deseori simpli intermediari sau oameni vulnerabili – nu oferă detalii relevante care să ducă la Kremlin.

Cu toate acestea, experții în securitate cibernetică și contra-informații trag semnale de alarmă în privința intensificării războiului hibrid purtat de Rusia.

În viziunea acestora, sabotajele constituie doar o fațetă a unei strategii mai ample care vizează destructurarea Uniunii Europene și a NATO.

Ucraina, prima țintă; Europa, următoarea

Obiectivul pe termen scurt al Kremlinului este distrugerea capacităților Ucrainei de a funcționa ca stat viabil. În paralel, Rusia urmărește destabilizarea generalizată a continentului, inclusiv prin război informațional, presiuni economice și acțiuni de sabotaj, în scopul destructurării alianțelor occidentale. Apelurile la armistiții sunt doar instrumente de manipulare, iar lipsa unor negocieri reale cu Ucraina arată că intențiile lui Vladimir Putin sunt de natură expansionistă și sistemică.

Acțiunile recente ale Rusiei în Europa pun în fața autorităților un test de vigilență fără precedent. Fiecare incident aparent banal ar putea fi o piesă dintr-un puzzle strategic mult mai amplu.