Variantele de pe masa coaliţiei, după alegeri. În ce condiţii ar putea demisiona Marcel Ciolacu

Publicat: 05 mai 2025, 12:03, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Variantele de pe masa coaliţiei, după alegeri. În ce condiţii ar putea demisiona Marcel Ciolacu
sursa: Inquam Photos / George Călin

Coaliţia de guvernare ia în calcul mai multe variante, după ce candidatul comun Crin Antonescu n-a reuşit să intre în turul 2 al prezidenţialelor. Printre variantele luate în considerare se numără şi demisia lui Marcel Ciolacu.

Ar putea demisiona Marcel Ciolacu?

După eșecul lui Crin Antonescu de a intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, liderii coaliției PSD-PNL-UDMR se reunesc luni, de la ora 13.00, pentru a analiza viitorul politic al actualei guvernări. În ciuda presiunilor și incertitudinii, cel puțin pentru moment, coaliția nu intenționează să sacrifice Guvernul Ciolacu 2 până la finalizarea cursei prezidențiale. Cu toate acestea, surse politice indică faptul că șansele ca Marcel Ciolacu să rămână în fruntea executivului sunt din ce în ce mai reduse, mai ales după 18 mai, când va fi cunoscut noul președinte.

Pe masa liderilor coaliției se află două scenarii principale, în funcție de câștigătorul alegerilor prezidențiale.

Scenariul George Simion președinte implică o redesenare completă a peisajului politic. În acest caz, actualul guvern nu are perspective de supraviețuire, iar în interiorul PSD există deja presiuni pentru a trece în opoziție. De pe această poziție, partidul lui Marcel Ciolacu ar putea negocia o eventuală formulă de sprijin pentru un guvern condus de AUR, într-o alianță atipică. În acest context, demisia premierului Ciolacu ar deveni inevitabilă, chiar forțată de propria formațiune.

Scenariul Nicușor Dan președinte pare mai favorabil unei continuități guvernamentale, însă nu sub conducerea lui Marcel Ciolacu. Candidatul susținut de USR ar opta pentru un executiv pro-european, din care să facă parte PSD, PNL, USR și UDMR, dar cu o altă conducere. Ilie Bolojan, liberalul respectat de toate taberele, este văzut ca favorit pentru funcția de premier în această variantă. Chiar dacă PSD ar rămâne la guvernare, Ciolacu nu ar mai face parte din ecuație.

În ambele variante analizate, continuarea mandatului lui Marcel Ciolacu ca premier este improbabilă. Tot mai multe voci din partid îi cer retragerea, fie ca pas strategic în fața unui președinte AUR, fie ca gest de reconfigurare într-un guvern mai larg, susținut de Nicușor Dan.

În paralel, coaliția va discuta și despre susținerea unuia dintre candidații ajunși în turul al doilea. Deși există tentația unei poziționări clare, liderii preferă, pentru moment, o atitudine rezervată, cu un mesaj ambiguu adresat electoratului: să voteze „cu inima”.